De 9 leukste vestingsteden van Nederland
Noord-Holland
Stefanie
Noord-Holland
01/26/2023

De 9 leukste vestingsteden van Nederland

01/26/2023

Wil je een leuk dagje erop uit in eigen land? Of ben je op zoek naar een gezellige stad voor jullie volgende citytrip of weekendje weg. Zoek je een mooie locatie voor jullie aankomende bedrijfsuitje, vriendenweekend of vrijgezellenfeest? Bezoek één van de mooie vestingsteden die Nederland rijk is. Stuk voor stuk hebben ze iets bijzonders!

Ga erop uit en bezoek één van deze prachtige vestingsteden in Nederland

De oude binnensteden van vestingsteden staan vol met prachtige monumenten, bruisende pleinen en gezellige straatjes. Het perfecte decor voor jullie volgende stedentrip en super om te ontdekken tijdens het spelen van een interactief stadsspel. In dit blog omschrijven we de 9 leukste vestingsteden van Nederland en geven we de beste tips wat je er allemaal kun doen!

Wat is een vestingstad?

Een vestingstad is een plaats die eeuwen geleden met vestingwerken, zoals stadswallen, bolwerken, kanonnen, bastions en ravelijnen, zijn versterkt met als doel de burgerbevolking te beschermen tegen aanvallen en indringers van buitenaf en het controleren van strategische punten. Vanuit de lucht te herkennen aan de karakteristieke hoekige stervorm rondom de stad.

Anno nu ademen deze vestingsteden een magische sfeer uit! De rijke historie en mooie verhalen van deze eeuwenoude steden hebben een grote aantrekkingskracht. Nederland heeft meer dan 160 vestingsteden verspreid over het hele land. Ontdek de 9 leukste vestingsteden van Nederland.

1. Gorinchem – de allermooiste vestingstad van Nederland!

gorinchem--de-allermooiste-vestingstad-van-nederland

Gorinchem is een prachtige bestemming voor jullie dagje uit. In 2021 uitgeroepen tot allermooiste vestingstad van Nederland. Deze Zuid-Hollandse stad werd door de leden van de ANWB uitgekozen vanwege de schitterend bewaard gebleven verdedigingswerken, de ligging in de Hollandse Waterlinie, de levendigheid van de stad en het recreatieve karakter.

Er is ontzettend veel te doen in deze veelzijdige stad. Tijdens een vestingwandeling beleef je de geschiedenis van de stad in levende lijve. Wil je daarna meer weten? Dan kan je in het Gorcums Museum de hele geschiedenis in één klap ontdekken. Vervolgens geniet je op de Grote Markt op één van de gezellige terrasjes van de Gorcumse gastvrijheid. Hartje Gorcum staat vol met de prachtigste rijksmonumenten zoals de Grote Kerk, het Hugo de Groot-poortje en het meest gefotografeerde huis van Gorinchem: In den Blowen Hoet. Gorinchem heeft zijn eigen toren van Pisa: de Grote Toren welke heel leuk is om te beklimmen om boven van het mooie uitzicht te genieten voer de hele omgeving.

Rondom de Lingehaven van Gorinchem vind je goeie winkels, restaurants, gezellige terrassen, theaters en een bioscoop om de hoek en is daarmee een mooie uitvalsbasis voor jouw boottrip. Gorinchem vormt samen met Zaltbommel en Woudrichem de Vestingdriehoek een staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een super mooi gebied om te exploren. Wil je meer lezen over Gorinchem? Lees het blog Dagje Gorinchem, de allermooiste vestingstad van Nederland! >

2. Dokkum – één van de vijf mooiste vestingsteden van Nederland

dokkum--n-van-de-vijf-mooiste-vestingsteden-van-nederland

Je kent dit Friese stadje waarschijnlijk als ‘het keerpunt’ van de legendarische Elfstedentocht. Maar wist je ook dat Dokkum een Bedevaartsoord is voor pelgrims die genezing zoeken in de heilige Bonifatiusbron? En dat deze ‘Vestingstad van het Wad’ in 2021 benoemd is tot 1-van-de-5 mooiste vestingsteden van Nederland?

Ondanks dat de laatste Elfstedentocht nu 26 jaar geleden geschaatst is, is Dokkum nog bijna dagelijks een beroemde bestemming tijdens de 11-steden Wandeltocht, Fietselfstedentocht, of 11-stedentochten die worden georganiseerd per boot, fiets, motor, auto of kampeerbus. Dokkum heeft vele oude stadsgrachten die je het beste vanaf het water kunt ontdekken met een kano, een rondvaart, je eigen sloep of al suppend.

Dokkum zelf is op een terp gebouwd met de Grote Kerk er in het midden bovenop. Daaromheen de mooiste monumenten verscholen in smalle straatjes. Zoek je een alternatief op de historische stadswandeling en houd je ervan om actief met elkaar bezig te zijn? Dan kan je in Dokkum heel goed één van de interactieve citygames van City Adventures spelen. Een hele leuke activiteit om met elkaar te doen en samen herinneringen te maken in deze levendige stad.

Meer activiteiten in en rondom Dokkum lezen? In het blog Dokkum, een leuk dagje uit! lees je je alles over de leukste bezienswaardigheden, hotel- en restauranttips van Dokkum.

3. Naarden-Vesting - één van de best bewaarde vestingsteden van Europa

naarden-vesting-n-van-de-best-bewaarde-vestingsteden-van-europa

Ben je wel eens in het prachtige vestingstadje Naarden geweest? Absoluut een aanrader om dit gezellige stadje te bezoeken. Op nog geen 20 minuten van Amsterdam ligt dit mooie stadje met een eeuwenoud stadscentrum en daar rondom veel leuke straatjes met monumentale huizen, winkels, restaurants, musea en kleine boetiek zaakjes.

Een rondje Naarden-Vesting wandelen is een hele belevenis. Over de unieke dubbele stadswal, langs de imposante vestingwerken en eindigen op het Ruysdaelplein in het centrum van Naarden. In het Vestingmuseum kun je de roemrijke geschiedenis van Naarden nog eens goed leren kennen.

Buiten de vesting Naarden kun je heerlijk wandelen, fietsen of per fluisterboot zeldzame vogels spotten op het Naardermeer. Je kunt via natuurmonumenten verschillende groepsvaartochten boeken, zoals een familietocht, fotografietocht of een boottocht met boswachter. Als je van waterpret houdt? Dan kun je tijdens je verblijf in Naarden een dagje onwijs genieten op de Loosdrechtse Plassen. Van kanovaren tot wakeboarden; hier is alles op het water mogelijk! Meer weten over Naarden-Vesting? Lees de 7 tips voor een bezoek aan Naarden-Vesting >

4. Valkenburg – de vestingstad in één van de mooiste landschappen van Nederland

valkenburg--de-vestingstad-in-n-van-de-mooiste-landschappen

Valkenburg is een hele bijzonder stad middenin het groene Heuvelland van Limburg. Een absolute must-visit vanwege de vele kanten van dit prachtige, historische vestingstadje. Valkenburg is rijk aan cultuur, historie, recreatie en natuur. Het unieke karakter van het Geul- en Gulpdal rondom Valkenburg krijgt zelfs 5-sterren en is bestempeld tot één van de mooiste landschappen van Nederland.

Valkenbrug staat bol van leuke activiteiten: grotbiken, stadstour door Valkenburg, outdoor escape game, de befaamde Cauberg per fiets beklimmen, de grotten ontdekken, Kasteel Valkenburg en Mergelrijk bezoeken, rodelen, tokkelen of met de kabelbaan, naar het Drielandenpunt of Thermae 2000? Wil je een avontuurlijke vakantie met je kinderen? Dan kun je zeker in Valkenburg terecht.

Er is zoveel te doen in en rondom Valkenburg, dat we je aanraden om je bezoek aan Valkenburg te verlengen met een lang weekend in één van de fijne hotels. Lees meer in het uitgebreide blog De leukste activiteiten en tips voor hotels in Valkenburg >

5. Zutphen – een stad met vele gezichten

zutphen--een-stad-met-vele-gezichten

Hanzastad, Torenstad en Vestingstad… Zutphen is alles behalve suf en kent vele titels. Het is heerlijk vertoeven op één van de vele terrasjes in het centrum van Zutphen. Lekker rondsnuffelen door de prachtige straten en opkijken naar de enorme kerken en imposante muurtorens.

Het zal je opvallen dat veel huizen mooie bakstenen gevels hebben. Niets in de stad mocht nog van hout zijn, na een grote brand die in de 13e eeuw in de stad uitbrak. Vooral de steenrijke kregen de mooiste baksteen gotiek op de gevel. In de 14e eeuw kende Zutphen zijn Gouden Eeuw, mede mogelijk gemaakt door de Berkel en IJssel die schepen vol handel de stad in dreven.

Mooie plekken van Zutphen zijn de Groenmarkt, het Oude Stadhuis, de Houtmarkt, de Bourgonjetoren, de Oude Bornhof ( op de foto zie je de poort naar Het Oude Bornhof) , de oude brug over de Berkel, het Leeuwenhuisje waar je fluisterboten kunt huren, de Sint Janskerk, de Spanjaardpoort, De Broederenkerk (waar nu een mooie bibliotheek in zit), de Marspoort en de Vispoortgracht.

Er is nog veel meer te beleven in Zutphen. Lees hier meer: Een weekendje Zutphen is niet suf >

6. Bergen op Zoom – de gezelligste vestingstad van Nederland

bergen-op-zoom--de-gezelligste-vestingstad-van-nederland

De vesting Bergen op Zoom ligt in Noord-Brabant op de grens met Zeeland aan de Oosterschelde en het Markiezaatsmeer. Bergen op Zoom behoort zeker tot één van de gezelligste vestingsteden van Nederland en ademt Brabants Glorie uit. De stad bezit een rijke historische schatkist met ruim 800 monumentale bouwwerken, vele prachtige smalle straatjes en oude pleinen waar het vaak bruist van de gezelligheid. Bergen op Zoom is een mooie, oude vestingstad waar van alles te beleven is.

Bezoek de Gevangenpoort, de Sint-Gertrudiskerk, het oude stadhuis of beklim de ruim zestig meter hoge Peperbus. Ideaal om te combineren met je bezoek aan het Markiezenhof, het oudste paleis van Nederland. Ga op Rioolavontuur in de Grebbe of ontdek Bergen op Zoom tijdens een spannend GPS spel. Naast deze mooie bezienswaardigheden beschikt deze veelzijdige stad ook over een strand aan de Binnenschelde. Veel mensen komen hier dagelijks bijeen om te suppen, surfen, zwemmen, kanoën, hardlopen, fietsen, bootcampen of te volleyballen.

Aangezien je in Bergen op Zoom echt Bourgondisch kunt genieten, hebben we in dit blog veel restauranttips gegeven: Uitje in Bergen op Zoom >

7. Brielle – de vestingstad in Zuid-Holland met de meeste monumenten per inwoner

brielle--de-vestingstad-in-zuid-holland-

Brielle is een oude vestingstad in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Brielle heeft zóveel bezienswaardigheden, dat het onmogelijk is ze allemaal op één dag te bekijken. Met bijna 400 rijksmonumenten bezit de stad de meeste monumenten per inwoner van heel Nederland. Naast deze panden heeft Brielle ontzettende leuke winkeltjes, terrassen, restaurants, hotels, galeries, musea en een gezellige oude haven.

Brielle beleefde in 2022 een jubileum jaar onder het thema: 450 jaar vrijheid. En ook in de aankomende jaren blijven de poorten van deze historierijke vestingstad open voor jou! Een vestingwandeling is echt een aanrader in Brielle. Zoveel vestingwerken nog helemaal in takt, je waant je in de vroegere tijden. Niet voor niets gebruiken ze in Brielle de slogan: ‘Brielle, Stad van Nu, Sfeer van Toen’. Voor het programma Het Verhaal van Nederland heeft Daan Schuurmans interactieve podcasts ingesproken. Ook voor Brielle! Deze kun je met de Podwalk app op eigen gelegenheid volgen. Wat ook heel leuk is om in deze oude vesting te doen, is het spelen van een interactief stadspel van City Adventures.

We hebben nog een heel blog geschreven over de leukste restaurants en mooiste bezienswaardigheden van Brielle. Lees hem hier: Bezienswaardigheden in Brielle >

8. Hellevoetsluis – de verborgen parel onder de vestingsteden

hellevoetsluis--de-verborgen-parel-onder-de-vestingsteden

Gorinchem, Dokkum, Naarden-Vesting, Brielle en Middelburg komen je vast al bekend voor. En ondanks dat Hellevoetsluis niet meteen in ditzelfde rijtje van mooiste vestingsteden genoemd wordt, hoort Hellevoet hier absoluut thuis.

Niemand minder dan Michiel de Ruyter neemt je graag mee op zijn belevingstocht door Hellevoetsluis en vertelt je exact waarom Hellevoet zo bijzonder is. Of kies voor een stadswandeling 2.0 en speel Escape the City in Hellevoetsluis.

In het blog over Hellevoetsluis vertellen we meer over de Droogdok, Fort Noorddijk, de Vuurtoren, Strand Haringvlietdam, History Land, en verschillende musea in Hellevoetsluis: Wat is er allemaal te doen bij een dagje Hellevoetsluis?

9. Middelburg – de mooiste en gezelligste vestingstad van Zeeland

middelburg--de-mooiste-en-gezelligste-vestingstad-van-zeeland

En last but zeker not least: Middelburg! Een prachtige stad om te bezoeken tijdens een weekendje weg of stedentrip! De stad heeft een werelds overkomen, ondanks dat het niet zo’n grote stad is. Middelburg heeft een rijke historie wat je nog overal in terug ziet.

De stad is ook rijk aan heel veel steegjes met spannende verhalen. Je kunt er zelfs een echte Stegentocht doen! Leuke tip als je op pad bent met je vrienden of groep collega’s. Nu midden in de winter is Middelburg omgetoverd tot Winterstad met op de markt een super grote openlucht ijsbaan.

Verder staat Middelburg bekend om de chocolade en kun je de lekkerste chocolaatjes proeven in Sjakies’ Chocolade Museum. Ook is het heel leuk om met de paardentram of per rondvaart Middelburg te ontdekken. Ze hebben aan alles gedacht! En daarom een grote aanrader om eens op bezoek te gaan in Middelburg.

In het meer uitgebreide blog nemen we je mee naar de mooiste plekjes van Middelburg en geven je de leukste tips over wat je er allemaal kunt beleven: 7 tips voor een weekendje Middelburg

Meer inspiratie

Dit is hem! Onze top 9 van mooiste, leukste, gezelligste, best bewaarde vestingsteden van Nederland. We hopen dat we je hebben kunnen inspireren om er echt even op uit te gaan in eigen land! Nederland is mooi en deze vestingsteden zijn haar verborgen parels. Alvast veel plezier en blijf ons volgen voor de volgende reeks cityblogs!

Reacties
Categorieën