Wat is er allemaal te doen bij een dagje Hellevoetsluis
Zuid-Holland
Stefanie
Zuid-Holland
12/27/2022

Wat is er allemaal te doen bij een dagje Hellevoetsluis?

12/27/2022

Hellevoetsluis is een historische vestinghaven in Zuid-Holland van 400 jaar oud. Onlangs was ‘Hellevoet’ zoals de locals dit vestingstadje noemen, het decor van de Sinterklaasintocht 2022. Op de prachtige tv-beelden zag je de stoomboot binnenkomen vanaf het Haringvliet langs de iconische vuurtoren de oude haven in.  
[coverfoto: NTR.nl]

10 leuke activiteiten voor een onvergetelijk dagje uit naar Hellevoetsluis

Eerder schreven we al een blog over de meer bekende vestingsteden Naarden-Vesting, Brielle en Middelburg. En ondanks dat Hellevoetsluis niet meteen in ditzelfde rijtje van mooiste vestingsteden genoemd wordt, hoort Hellevoet hier absoluut thuis. Waarom? Dat vertellen we je graag aan de hand van 10 leuke tips voor een dagje uit in Hellevoetsluis!

1) Michiel de Ruyter rondleiding door Hellevoetsluis

Ga terug in de tijd en wandel samen met de Michiel de Ruyter-stadsgids langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het oude centrum van Hellevoetsluis. Hij vertelt vol passie over de grote zeeslagen die eeuwen geleden starten vanuit Hellevoetsluis. Na een succesvol duel op zee werd hij door een grote mensenmassa op de kade als zeeheld onthaald. De gids neemt je mee op ontdekkingstocht, op zoek naar het maritieme verleden.

Je krijgt op een ontspannen manier de highlights van Hellevoetsluis te zien tijdens deze grappige en leerzame belevingswandeling.

2) Ontdek de Vesting Hellevoetsluis tijdens het spelen van een uitdagend stadsspel

Het leukste spelletje te voet met een gezellige groep mensen en spelenderwijs de Vesting Hellevoetsluis ontdekken. Dit en meer staat centraal tijden het spelen van één van de interactieve stadsspellen van City Adventures.

Speel het jachtseizoenspel The Hunt, de spannende detectivegame Sherlock of een stadsspeurtocht met breinbrekers Escape the City. Bestellen kan gemakkelijk online via cityadventures.nl >

stadsspel-spelen-in-hellevoetsluis

Een hele originele buitenactiviteit tijdens je dagje uit in Hellevoetsluis, vol met uitdagende breinbrekers en creatieve opdrachten. Gezellig om te spelen met je gezin of bijvoorbeeld tijdens een bedrijfsuitje. In 1,5 uur kom je door de verschillende interactieve spelelementen in straatjes, waar je anders nooit zou komen. Een stadswandeling 2.0!


3) Strand Haringvlietdam

Hellevoetsluis ligt niet direct aan zee maar aan de Haringvliet. Maar een dagje strand vlakbij is absoluut mogelijk! Bezoek Strand Haringvlietdam, een breed strand aan de Noordzeekant van de Haringvlietdam. Het is een mooi en rustig strand en daarom een aanrader om naartoe te gaan. Even lekker uitwaaien met je familie of genieten van een lekkere zelfgemaakte picknick. In de zomermaanden de ideale spot voor een heerlijke stranddag.

Strand Haringvlietdam is bereikbaar via de zoetwaterkant van de Haringvlietdam. Je kunt parkeren bij de parkeerplaats van Boelies, een gezellige eettentje gelegen aan het Quackstrand, je bereikt Strand Haringvlietdam via de tunnel.

Het Quackstrand is overigens ook een aanrader. In de zomermaanden vind je hier het Aquapark Splash, een wipe-out baan op open water. Voor de echte durfal!

4) Natuurwandeling omgeving Hellevoetsluis

natuurwandeling-omgeving-hellevoetsluis

Heb je zin in een flinke hike? Op de website van Op Voorne Putten vind je een fantastische wandeling van bijna 3 uur. De wandelroute loopt langs prachtige natuur rondom het Haringvliet via de duinen langs de kustlijn. Spot lepelaars via het uitkijkpunt bij het duinmeer Het Quackjeswater en loop vervolgens door, met in de verte zicht op de Korenmolen de Hoop en de Vuurtoren naar de Vesting van Hellevoetsluis.

Houd je meer van fietsen? Dan is deze route daar ook heel geschikt voor. Bij Anton van Putten Rijwielen kun je prima terecht om fietsen te huren.

5) Bezichtig de Vuurtoren van Hellevoetsluis

de-vuurtoren-van-hellevoetsluis

De vuurtoren dateert uit het jaar 1882 en is een belangrijk herkenningspunt van de rijke maritieme historie van de stad. Vanaf het Harlingvliet verwelkomt deze vuurtoren al bijna 200 jaar schippers in de haven van Hellevoetsluis. De Rotterdamse haven bleek door het verzanden van de Maas niet meer geschikt voor de grote schepen. Hellevoetsluis nam het stokje daarom over en grote zeevaarders als Michiel de Ruyter, Maarten Tromp en Piet Hein rekenden deze haven sindsdien als hun thuishaven. Met de vuurtoren als ankerpunt op de kop van de kade.

De vuurtoren is elke laatste zondag van de maand van mei t/m september geopend! Dan kun je de steile trappen van de vuurtoren beklimmen en genieten van een ademend uitzicht over het Haringvliet en de vestingwerken van Hellevoetsluis.

Piratenstrandje 
 Ben je met je kinderen op pad, laat ze dan even lekker uitrazen op het Piratenstrandje. Deze ligt naast de vuurtoren en dankt zijn naam aan het grote speel piratenschip waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen.

6) Speel een potje Padel in Hellevoet

speel-een-potje-padel-in-hellevoet

Padel…. Het nieuwe tennis! Dat weten ze al geruime tijd in Hellevoetsluis. Hier kun je namelijk al sinds 2016 terecht, als allereerste in regio Voorne Putten, bij tennisvereniging de Kooistee op een echte Padel baan. Inmiddels uitgegroeid tot 3 gloednieuwe Padel banen, waar zowel recreatief als competitief kunt spelen.

Padel is heel populair en de snelst groeiende sport in Nederland. Het is een verrassend en veelzijdig spel. Je speelt het in een kooi op een kleiner veld dan met tennis, waardoor je dichter bij elkaar staat en korte strakke ballen moet zien te slaan. Een nieuwe uitdaging voor als je al een goeie tennisser bent. Speel je ook een keer een potje Padel in Hellevoetsluis? Meer informatie kun je vinden op de website >

7) Rondleiding bij Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis

rondleiding-droogdok-hellevoetsluis

Misschien heb je hem wel gezien op tv tijdens de intocht van Sinterklaas! Op het Droogdok Jan Blanken stond de nieuwe stoomboot van Sinterklaas op het droge. Een droogdok is een dok, waaruit het water kan worden weggepompt om het onderhoud aan boten te vereenvoudigen. En het mooie is dat je deze maritieme reparatieplaats kunt bezoeken. Voor jong en oud een unieke belevenis.

Tip: Het dok is momenteel gesloten ivm een grote verbouwing, maar rondleidingen kunnen gewoon doorgaan. Een bijzondere ervaring want dan mag je ook het ondergrondse gangenstelsel bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website >

8) Bezoek Fort Noorddijk in Hellevoetsluis            

Fort Noorddijk ligt aan de Noorddijk in Hellevoetsluis. Een kolossaal militair verdedigingswerk midden in het landschap met natuur en cultuurhistorische waarde. Het fort maakte onderdeel uit van een van de waterlinies in het westen van Nederland. Na het verliezen van de militaire functies beheert de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap het fort al ruim 40 jaar. Het fort en de begroeiing eromheen trekken veel dieren aan, waaronder vleermuizen in de wintermaanden.

Onder begeleiding kun je het fort bezoeken tijdens de Open Monumentendagen. Maar ook een wandeling of fietstochtje er naartoe met een picknick op het forteiland is ook al de moete waard. Het adres van Fort Noorddijk is Noorddijk 6, 3222 LG Hellevoetsluis. 

9) History land – Hellevoetsluis  - een themapark voor kinderen

historyland-hellevoetsluis

Ben je met kinderen een dagje weg naar Hellevoetsluis, dan is het ontzettend leuk om naar Historyland te gaan. Een ruim opgezet historisch themapark, met levensgrote dino’s, een museum en een grote speeltuin. Binnen is er een uitgebreide expositie over de geschiedenis van de aarde en de mens, doe activiteiten, replica's en originelen van oertijd dieren en een expositie over de Tweede Wereldoorlog.

Een aanrader om het park in de zomer te bezoeken want dan kun je buiten veel dingen doen, zoals botten van dinoskeletten en goud opgraven, in een echte mig, tank of helikopter zitten, spelen in het buiten klimpark, midgetgolf of water speelparadijs.  

Ga voor meer informatie en de actuele openingstijden naar Historyland.nl 

10) Musea, winkelen en terrasjes pakken in Hellevoetsluis

Mocht je nou geen genoeg krijgen van Hellevoetsluis? Dan hebben we nog een aantal tips om te doen in Hellevoetsluis. Wat dacht je van het Nationaal Brandweermuseum en het Stadsmuseum? Het Stadsmuseum vertelt de historie van de voormalige marinehaven en de agrarische dorpen eromheen. Het oude centrum heeft ook een uitgebreid winkelcentrum waar je lekker kunt shoppen.

Van al die leuke activiteiten word je natuurlijk wel hongerig. Gelukkig vind je in Hellevoetsluis genoeg goeie restaurants en gezellige terrasjes. Een aantal favorieten zijn: de Smaeck van Hellevoet, De Buren, Stars en Limani.  

Meer cityblogs lezen over Vestingsteden? Ontdek ze hier:

Reacties
Categorieën