Bezienswaardigheden in Brielle
Zuid-Holland
Stefanie
Zuid-Holland
12/14/2022

Bezienswaardigheden in Brielle

12/14/2022

Brielle is een oude vestingstad in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Brielle heeft zóveel bezienswaardigheden, dat het onmogelijk is ze allemaal op één dag te bekijken. Met bijna 400 rijksmonumenten bezit de stad de meeste monumenten per inwoner van heel Nederland. Naast deze panden heeft Brielle ontzettende leuke winkeltjes, terrassen, restaurants, hotels, galeries, musea en een gezellige oude haven.

Wil je een leuk dagje erop uit in eigen land? Of ben je op zoek naar een romantische locatie voor een weekendje weg. Brielle is een prachtige stad om te bezoeken! De leukste tips en mooiste bezienswaardigheden van Brielle omschrijven we in dit blog.

Wat is er te doen in Brielle

In 2022 viert Brielle 450 jaar vrijheid. In 1572 werd er in Brielle geschiedenis geschreven toen de watergeuzen Brielle als eerste stad in Nederland van de Spanjaarden wisten te bevrijden. Afgelopen zaterdag 10 december was het slotfeest van dit jubileum jaar. ´Doe open de poort!’ klonk het in Brielle het afgelopen jaar! En natuurlijk blijven de poorten van deze historische vestingstad ook het aankomende jaar voor jullie open. Wat is er allemaal te doen?

de-wallen-van-brielle

De wallen van Brielle 

Een historische wandeling maken over de stadswallen van Brielle is een belevenis voor jong & oud. De vestingwerken met bastions, bolwerken, kanonnen en ravelijnen zijn zo goed bewaard gebleven, dat je overal waar je kijkt of loopt herinnerd wordt aan de rijke historie van deze vestingstad. Je maakt een reis terug in de tijd! Je hebt er geen geschiedenisboeken voor nodig. Niet voor niets gebruiken ze in Brielle de slogan: ‘Brielle, Stad van Nu, Sfeer van Toen’. Loop zeker even langs Het Kruithuisje, een wit magazijn huis omgeven door een kleine gracht waar vroeger het kruit voor de kanonnen werd opgeslagen.  Ook de korenmolen ’t Vliegend Hert kun je aanschouwen als je over de wallen van Brielle wandelt. Elke vrijdag kun je hier lekkere streekproducten kopen in de molenwinkel.  

het-kruithuisje-in-brielle t-vliegend-hert-molen-in-brielle

Naast de wandelroute over en langs de vestingwerken, kun je natuurlijk ook heel goed een stadswandeling maken in de binnenstad van Brielle. Gewoon je neus achterna en kijken wat er te ontdekken valt. Je komt honderden monumenten tegen en kijkt je ogen uit. Wil je liever echt een route lopen met de verhalen erbij?  Bij de receptie van het Historisch Museum aan de Markt 1 in Brielle, kun je kiezen uit een aantal uitgestippelde themawandelingen in Brielle, zoals o.a. Handel & Wandel, In naam van Oranje, Loven en Bidden, Duizend bommen en Torpedo’s. Ook kun je wandelingen boeken met een stadsgids van de Gidsengroep Brielle. Vind hier meer informatie over alle stadswandelingen in Brielle >

Podwalk - Het Verhaal van Nederland Brielle

Wil je liever zelf aan de wandel en toch echt meegenomen worden in de verhalen van vroeger? Kies dan voor de Podwalk door Brielle. Misschien heb je de populaire 10-delige serie "Het verhaal van Nederland" op NPO 1 gezien? Als aanvulling op de deze tv-serie heeft de NTR ook een Podwalk app gelanceerd. Dat is luisteren via je eigen telefoon, terwijl je wandelt. En Brielle is hierin opgenomen! Presentator Daan Schuurmans neemt je mee via een gps-gestuurde audiotour in een reis door de tijd. Hij visualiseert het verleden in het heden zodat jij je even in een andere wereld waant. Daan vertelt je de verhalen op de plekken in Brielle waar ze daadwerkelijk zijn gebeurd. De start en het einde van deze podwalk zijn bij Westdam Brielle, afstand: 4 KM.

podwalk-app-het-verhaal-van-nederland-brielle

Download de gratis Podwalk app hier: ‘Het verhaal van Nederland’

Speel een stadsspel in Brielle 

Het leukste spelletje te voet en ontzettend gaaf om te spelen in Brielle; de stadspellen van City Adventures. Een citygame, ook stadsspel genoemd, is een originele buitenactiviteit vol met uitdagende breinbrekers en opdrachten. Speel het jachtseizoenspel The Hunt, de spannende detectivegame Sherlock of een stadsspeurtocht met leuke breinbrekers Escape the City. Vooral het laatste spel ‘Escape the City’ is heel leuk om in Brielle te spelen. Door de verschillende interactieve spelelementen kom je in straatjes, waar je anders nooit zou komen. Zo ontdek je Brielle spelenderwijs!

Wat heb je nodig? Je telefoon, de gratis app, de spelcode via de website en een gezellig groepje mensen. Meer lezen kun je hier: City Adventures >

stadsspelspelen-in-de-straatjes-van-brielle

Lunchen in Brielle 

Wil je na al dat wandelen en spelen uitrusten met een lekkere koffie met gebak of lunch ? Kies dan voor de Hoofdwacht op de Markt 7. Dit monumentale pand diende vroeger als wachtgebouw, van waaruit alle wachten van de vesting Brielle werden geregeld. Tegenwoordig heeft het wachthuis een horeca bestemming en kun je hier heerlijk eten bij de HoofdwachtIn de zomer zit je hier super gezellig op het grote terras in het hart van Brielle.

Een andere tip voor een sfeervolle lunch of diner is De Smaeck van Brielle. Op een centrale ligging, kun je hier genieten van heerlijke smaeckcombinaties. Met name de sfeer en service maken dit restaurant tot een absolute ontdekking van Brielle.

Mooiste bezienswaardigheden in Brielle

Een greep van de mooiste bezienswaardigheden in Brielle zijn:

  • De Sint-Catharijnekerk, ook wel de ‘Brielse Dom’ genoemd. Als de muren van de kerk konden praten, dan hadden ze een hoop te vertellen gehad! Ze overleefden een heftige brand, de Tachtigjarige Oorlog en ze vierden de bruiloft van Willem van Oranje.
    Leuke tip: de toren van de kerk is 57 meter hoog en te beklimmen van eind april tot en met oktober.

de-sint-catharijnekerk-brielle

  • De Stenen Baak, de eerste stenen vuurtoren van Nederland. Deze vind je vlak buiten Brielle en hielp vroeger de scheepvaart in de monding van de Maas met lichtbakens in houten lantaarns.
  • Visserijmuseum, een rijksmonument uit de tweede helft van de 18de eeuw, vertelt over de geschiedenis van de visserij van Zwartewaal. Heel leuk om tijdens je bezoek aan Brielle langs te gaan en gelijk het knusse haventje te bekijken.

haven-van-brielle

  • Asylplein, hier vind je veel monumenten bij elkaar zoals het Zeemansasyl, een rijksmonument wat vroeger een zeeliedentehuis was. Het plein heeft in 2022 een kleine metamorfose ondergaan met nieuwe beplanting en rozenstruiken.

asylplein-brielle

  • Poorter Boutique Hotel. Ben je nog niet klaar met je ontdekkingstocht in Brielle en ben je op zoek naar een bijzondere overnachting. Dan is het Poorter Boutique Hotel een aanrader. Het Hotel behoort tot één van de oudste gebouwen van Brielle. Alle kamers zijn stuk voor stuk uniek, met de sfeer van vroeg en het comfort van nu. Wist je dat Admiraal Tromp (beroemde zeeheld) hier geboren is? En dat dit hotel de oudste sierplafonds van Nederland bezit, welke in de lounge en de brassie van het hotel te aanschouwen zijn. Naar de website: poorterhotel.nl

Shoppen in de historische Straatjes

Brielle is geen stad met grote winkelketens. Maar je kunt er wel terecht voor unieke cadeauwinkeltjes, boetiekjes en ambachtelijke speciaalzaakjes. De meeste bijzondere winkels vind je op de Turfkade, Nobelstraat, Voorstraat en Vischstraat. Hier kom je ook bijzondere art galeries tegen.

winikelstraat-in-brielle

Beste hotels in Brielle

Na een lange dag van ontdekken, is er niets beter dan uitrusten in heerlijk hotel. Dit is onze top 3 van meest bijzondere verblijven in het oude centrum van Brielle. Klik op de linkjes voor actuele prijzen en beschikbaarheid:

  1.  B&B De Zeeuwse Ruyter in het bruisende Brielle (min. verblijf = 2 nachten).
  2.  Poorter Boutique Hotel een prachtig hotel met 1 stijlvolle kamers in een historisch en markant pand in het centrum van Brielle.

Outdoor Brielle

Geniet je ervan om historie te combineren met actief bezig zijn? Breng dan een bezoek aan Outdoor Brielle, een evenementen park in Zwartewaal. Ze bieden een breed scala aan originele activiteiten die je in Brielle kunt spelen, zoals paintball, lasergamen, highland games en sumo worstelen. Bekijk op site meer informatie > 

Omgeving van Brielle

Brielle is het perfecte startpunt om de rest van het eiland Voorne-Putten te gaan verkennen. In de omgeving rondom Brielle zijn veel leuke dingen om te doen.

stadsspel-spelen-in-brielle

Te beginnen bij het Brielse Meer, een mooi recreatiegebied waar je kunt zwemmen, surfen, duiken, vissen of zeilen. Een echt watersportparadijs omdat de  grote binnenvaartschepen er niet mogen varen. Wil je varen op een stoere stalen vlet? Of per SUP-board het meer op? Ga dan langs bij Watersportcentrum Brielle.

Er liggen veel goeie campings langs het Brielse Meer en je vindt er op de oevers fijne ligweiden en strandjes. Natuurlijk kun je ook een rondje om het meer bijvoorbeeld te paard of met de fiets. Ga zeker ook even langs bij Breezze aan de Veckhoekse Sluisweg 2. Het is een fantastische Ibiza-style feestlocatie, waar je ook terecht kunt voor heerlijke lunches, Grill ’n Chill BBQ’s, Walking diners, dinerbuffetten of gewoon een lekker diner aan tafel. Meer informatie zie Breezze.me >

breezze-aan-het-brielse-meer

Verder de polder in
Het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten staat bekend om de prachtige kust, mooie stadjes en dorpen, veel groen en een ruim duingebied die tot de belangrijkste natuurgebieden van West-Europa behoort. Tip: pak de fiets of e-scooter en verken dit mooie gebied op je gemakt.

Lisanne schreef tijdens de lockdown ook een inspirerend blog over de omgeving Voorne-Putten. Check hem hier >

Reacties
Categorieën