7 tips voor een bezoek aan Naarden-Vesting
Noord-Holland
Stefanie
Noord-Holland
12/07/2022

7 tips voor een bezoek aan Naarden-Vesting

12/07/2022

Ben je wel eens in het prachtige Vestingstadje Naarden geweest? Absoluut een aanrader om dit gezellige stadje te bezoeken. Naarden-Vesting is één van de best bewaarde vestingsteden van Europa en is onderdeel van de Hollandse Waterlinies Unesco Werelderfgoed. Herkenbaar door de unieke stervormige bouw van de stadswallen.

De 7 leukste tips voor een bezoek aan Naarden

Rondom de eeuwenoude Grote Kerk in het centrum van Naarden vind je veel leuke straatjes met monumentale huizen, winkels, restaurants, musea en kleine boetiek zaakjes. In deze stadsblog geven we je 7 tips van leukste bezienswaardigheden en activiteiten voor een geweldig dagje uit in Naarden-Vesting.

Tip 1. Stadswandeling binnen of buiten Naarden-Vesting

Je kunt een hele mooie wandelingen maken rondom de stad over de dubbele stadswallen. Wat ook erg leuk is om dit charmante stadje te verkennen via een stadswandeling door te stad. Mis dan niet het Oude Stadhuis van Naarden (1601) met dubbele trapgevel in Hollandse renaissancestijl. Of je kiest voor het wandelpad buiten de Vesting. Kun je gelijk de imposante vestingwerken, stadspoorten en stadswallen goed aanschouwen.

stadswandeling-naarden-vesting

Wat je natuurlijk ook kunt doen is starten bij het Bezoekerscentrum van Naarden-Vesting. Je vindt hier informatie over de omgeving, een stadswinkel, tickets voor onze activiteiten en informatie over onze culturele bezienswaardigheden. De tentoonstelling Naarden en de Waterlinies met informatie over de historie van deze unieke Vestingstad is vrij toegankelijk.

Tip 2. Ontdek het verhaal van Naarden-Vesting met een interactieve citygame

Heb je zin om Naarden op een meer interactieve manier te ontdekken? Kies dan voor een citygame van City Adventures. Het centrum is niet zo groot waardoor alle bezienswaardigheden van Naarden-Vesting op loopafstand zijn. Boek een interactieve escape tour, een jachtseizoenspel à la Hunted, een escaperoom puzzeltocht of een spannende moordmysterie. Samen met je familie, vrienden of collega’s een citygame spelen is dan ook een absolute tip om te doen met elkaar als je Naarden-Vesting bezoekt.

Tip 3. Wandelen, fietsen en varen rondom Naarden Vesting

In de omgeving van Naarden Vesting zijn volop mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Je kunt een wandeling pakken rond het Naardermeer. Trek dan je wel goeie wandelschoenen aan, want het is een flinke hike van 17 kilometer. Wat ook heerlijk is om fietsen te huren en langs de stille polderweggetjes rondom het Naardermeer te fietsen. Je fietst langs een prachtig beschermd natuurgebied en zal vooral in de lente veel zeldzame vogels spotten.

wandelen-fietsen-en-varen-rondom-naarden-vestingfotocredits: by wirestock

Wist-je-dat je dat je ook een fluisterbootje kunt huren om samen met de boswachter rond te varen over het Naardermeer? Je kunt ook kiezen uit een aalscholver vaartocht, een familietocht of een fotografie vaartocht. Gasterij Stadzigt met restaurant en een landwinkel met streekproducten is hiervoor een goede uitvalsbasis (Meerkade 2a, Naarden)

Vlakbij Naarden liggen de mooie gemeente Bussum en Laren met fantastisch heidegebied waar je een middag heerlijk de natuur in kunt duiken.

Als je bij station Naarden-Bussum de trein uitstapt ben je in Bussum. Bussum heeft een heel gezellig centrum met mooie winkeltjes en gezellig restaurants. Vanaf hier is het nog een kleine 3 km fietsen of wandelen om in Naarden Vesting te komen. De bus pakken kan natuurlijk ook.

Tip 4. Dagje op de Loosdrechtse Plassen

Geniet samen met elkaar vlakbij Naarden-Vesting van een dagje op de Loosdrechtse Plassen. Huur een sloepje of kano en vaar langs honderden eilandjes. Deze wirwar van waterwegen biedt volop gelegenheid voor een dagje op het water. Bij mooi weer kun je even relaxen op een strandje of aanmeren bij één van de vele sfeervolle terrassen. 

dagje-op-de-loosdrechtse-plassen

Houd je van meer actie? Ga dan wakeboarden op de Loosdrechtse Plassen. Een goed adres om te leren wakeboarden is Wakeboardschool Loosdrecht. Op nog geen 20 minuten vanaf Amsterdam word je hier professioneel begeleid: geschikt voor alle niveaus en leeftijden. Ook een leuk idee voor een bedrijfsuitje.

Tip 5. Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Wanneer je een bezoek brengt aan Naarden, mis dan zeker het Nederlands Vestingmuseum niet. In dit museum ervaar je hoe soldaten eeuwenlang ons land bewaakten tegen de vijand. In dit ondergrondse- en openluchtmuseum krijg je een uitstekend beeld van hoe de Vestingstad als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie functioneerde.

nederlands-vestingmuseum-naarden

Op 18 december 2022 is het weer Schuttersdag in het Vestingmuseum. Tussen 14:00 en 15:00 uur vertelt de kapitein over het jaar 1815. Voor Nederland en Oranje zullen dan ook de kanonnen bulderen. Je vindt het museum aan de Westwalstraat 6 en kaartjes kosten € 10,50 ( € 5,75 voor kinderen). Zie voor meer informatie de website van het Vestingmuseum.

Tip 6. Kerstmarkt van Naarden-Vesting

Naarden-Vesting staat bekend om de meest gezellige en sfeervolle kerstmarkt in het hart van Nederland. Op het Ruysdaelplein vindt de markt ieder jaar in december plaats. De hele vesting is in kerstsfeer met Kerststal voor de Grote Kerk en kramen vol mooie spullen. Onder het genot van warme chocolademelk of glühwein, kun je luisteren naar traditionele kerstliedjes. Als je gelukt hebt, ontmoet je de Kerstman die uiteraard aanwezig zal zijn.

2e kerstdag - 26 december Naarden Vesting in Kerstsfeer
Krijg je geen genoeg van Naarden-Vesting in de kerstsfeer? Boek dan op 2e kerstdag een stadswandeling onder leiding van een gids die je langs de mooiste plekjes brengt en je vertelt over alle bezienswaardigheden van Naarden-Vesting.

De start is om 12.30 uur bij de Utrechtse Poort aan het Ruysdaelplein. Kosten € 5,- per volwassene, kinderen 6 t/m 12 jaar € 3,-.

Tip 7 Beklim de toren van de Grote Kerk in Naarden

Beklim de 235 treden van de 45 meter hoge toren  van de Grote Kerk in Naarden en geniet van het uitzicht. Een gids neemt je mee voor deze prachtige ervaring. Je zal eerst de indrukwekkende kerk zelf van binnen aanschouwen. Vooral het houten sierplafond is adembenemend. Daarna beklim je de toren van de Grote Kerk. Met een geweldig uitzicht over de stervormige Vestingstad als cadeau. Check de actuele informatie via bezoekerscentrum Naarden.

Ontdek meer van Naarden-Vesting

Wil je Naarden-Vesting op een meer interactieve manier ontdekken? Dan is een citygame van City Adventures een heel goed idee. Een citygame of stadsspel is een spannend en afwisselend spel die je in iedere stad of dorp met elkaar kunt spelen. Je speelt het buiten op je smartphone of tablet. Een super leuk uitje voor jullie vrijgezellenfeest, groeps- of bedrijfsuitje, kinderfeestje, familiedag of dagje uit. 

Meer lezen over de stadsspellen van City Adventures >

Reacties
Categorieën