7 tips voor een bezoek aan Naarden-Vesting
07 december 2022 

7 tips voor een bezoek aan Naarden-Vesting

Ben je wel eens in het prachtige Vestingstadje Naarden geweest? Absoluut een aanrader om dit gezellige stadje te bezoeken. Naarden-Vesting is één van de best bewaarde vestingsteden van Europa en is onderdeel van de Hollandse Waterlinies Unesco Werelderfgoed. Herkenbaar door de unieke stervormige bouw van de stadswallen.

De 7 leukste tips voor een bezoek aan Naarden

Rondom de eeuwenoude Grote Kerk in het centrum van Naarden vind je veel leuke straatjes met monumentale huizen, winkels, restaurants, musea en kleine boetiek zaakjes. In deze stadsblog geven we je de leukste tips van bezienswaardigheden, activiteiten, restaurants en hotspots van Naarden-Vesting.

Tip 1. Stadswandeling binnen of buiten Naarden-Vesting

Je kunt een hele mooie wandelingen maken rondom de stad over de dubbele stadswallen. Wat ook erg leuk is om dit charmante stadje te verkennen via een stadswandeling door te stad. Mis dan niet het Oude Stadhuis van Naarden (1601) met dubbele trapgevel in Hollandse renaissancestijl. Of je kiest voor het wandelpad buiten de Vesting. Kun je gelijk de imposante vestingwerken, stadspoorten en stadswallen goed aanschouwen.

stadswandeling-naarden-vesting

Wat je natuurlijk ook kunt doen is starten bij het Bezoekerscentrum van Naarden-Vesting. Je vindt hier informatie over de omgeving, een stadswinkel, tickets voor onze activiteiten en informatie over onze culturele bezienswaardigheden. De tentoonstelling Naarden en de Waterlinies met informatie over de historie van deze unieke Vestingstad is vrij toegankelijk.

Tip 2. Ontdek het verhaal van Naarden-Vesting met een interactieve citygame

Heb je zin om Naarden op een meer interactieve manier te ontdekken? Kies dan voor een citygame van City Adventures. Het centrum is niet zo groot waardoor alle bezienswaardigheden van Naarden-Vesting op loopafstand zijn. Boek een interactieve escape tour, een jachtseizoenspel à la Hunted, een escaperoom puzzeltocht of een spannende moordmysterie. Samen met je familie, vrienden of collega’s een citygame spelen is dan ook een absolute tip om te doen met elkaar als je Naarden-Vesting bezoekt.

Tip 3. Naarden vlak buiten de vesting

In de omgeving van Naarden Vesting zijn volop mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Je kunt een wandeling pakken rond het Naardermeer. Trek dan je wel goeie wandelschoenen aan, want het is een flinke hike van 17 kilometer. Wat ook heerlijk is om fietsen te huren en langs de stille polderweggetjes rondom het Naardermeer te fietsen. Je fietst langs een prachtig beschermd natuurgebied en zal vooral in de lente veel zeldzame vogels spotten.

naardermeer-fluisterbootje-met-boswachterFoto: Andries de la Lande Cremer

Wist-je-dat je dat je ook een fluisterbootje kunt huren om samen met de boswachter rond te varen over het Naardermeer? Je kunt ook kiezen uit een aalscholver vaartocht, een familietocht of een fotografie vaartocht. Gasterij Stadzigt met restaurant en een landwinkel met streekproducten is hiervoor een goede uitvalsbasis (Meerkade 2a, Naarden)

Vlakbij Naarden liggen de mooie gemeente Bussum en Laren met fantastisch heidegebied waar je een middag heerlijk de natuur in kunt duiken.

Als je bij station Naarden-Bussum de trein uitstapt ben je in Bussum. Bussum heeft een heel gezellig centrum met mooie winkeltjes en gezellig restaurants. Vanaf hier is het nog een kleine 3 km fietsen of wandelen om in Naarden Vesting te komen. De bus pakken kan natuurlijk ook.

Tip 4. Dagje op de Loosdrechtse Plassen

Geniet samen met elkaar vlakbij Naarden-Vesting van een dagje op de Loosdrechtse Plassen. Huur een sloepje of kano en vaar langs honderden eilandjes. Deze wirwar van waterwegen biedt volop gelegenheid voor een dagje op het water. Bij mooi weer kun je even relaxen op een strandje of aanmeren bij één van de vele sfeervolle terrassen. 

foto-wakeboarden-surfingthewake

Houd je van meer actie? Ga dan wakeboarden op de Loosdrechtse Plassen. Een goed adres om te leren wakeboarden is Wakeboardschool Loosdrecht. Op nog geen 20 minuten vanaf Amsterdam word je hier professioneel begeleid: geschikt voor alle niveaus en leeftijden.
 Ook een leuk idee voor een bedrijfsuitje.

Tip 5. Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Wanneer je een bezoek brengt aan Naarden, mis dan zeker het Nederlands Vestingmuseum niet. In dit museum ervaar je hoe soldaten eeuwenlang ons land bewaakten tegen de vijand. In dit ondergrondse- en openluchtmuseum krijg je een uitstekend beeld van hoe de Vestingstad als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie functioneerde.

nederlands-vestingmuseum-naarden

Op 18 december 2022 is het weer Schuttersdag in het Vestingmuseum. Tussen 14:00 en 15:00 uur vertelt de kapitein over het jaar 1815. Voor Nederland en Oranje zullen dan ook de kanonnen bulderen. Je vindt het museum aan de Westwalstraat 6 en kaartjes kosten € 10,50 ( € 5,75 voor kinderen). Zie voor meer informatie de website van het Vestingmuseum.

Tip 6. Kerstmarkt van Naarden-Vesting

Aankomende zaterdag 10 december is er weer een gezellige en sfeervolle kerstmarkt op het Ruysdaelplein in Naarden-Vesting! De hele vesting is in kerstsfeer met Kerststal voor de Grote Kerk en kramen vol mooie spullen. Onder het genot van warme chocolademelk of glühwein, kun je luisteren naar traditionele kerstliedjes. Als je gelukt hebt, ontmoet je de Kerstman die uiteraard aanwezig zal zijn.

Iedereen is welkom op de Kerstmarkt van Naarden-Vesting deze zaterdag 12 december tussen 10:00 en 18:00 uur.

kerstmarkt-naardern-vesting

2e kerstdag - 26 december Naarden Vesting in Kerstsfeer
Krijg je geen genoeg van Naarden-Vesting in de kerstsfeer? Boek dan op 2e kerstdag een stadswandeling onder leiding van een gids die je langs de mooiste plekjes brengt en je vertelt over alle bezienswaardigheden van Naarden-Vesting.

De start is om 12.30 uur bij de Utrechtse Poort aan het Ruysdaelplein. Kosten € 5,- per volwassene, kinderen 6 t/m 12 jaar € 3,-.

Tip 7 Beklim de toren van de Grote Kerk in Naarden

Beklim de 235 treden van de 45 meter hoge toren  van de Grote Kerk in Naarden en geniet van het uitzicht. Een gids neemt je mee voor deze prachtige ervaring. Je zal eerst de indrukwekkende kerk zelf van binnen aanschouwen. Vooral het houten sierplafond is adembenemend. Daarna beklim je de toren van de Grote Kerk. Met een geweldig uitzicht over de stervormige Vestingstad als cadeau. Check de actuele informatie via bezoekerscentrum Naarden.

Grote_Kerk_Naarden-VestingBeeld: VranzVanMaaren, 2017, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 

Ontdek meer van Naarden-Vesting

Wil je Naarden-Vesting op een meer interactieve manier ontdekken? Dan is een citygame van City Adventures een heel goed idee. Een citygame of stadsspel is een spannend en afwisselend spel die je in iedere stad of dorp met elkaar kunt spelen. Je speelt het buiten op je smartphone of tablet. Een super leuk uitje voor jullie vrijgezellenfeest, groeps- of bedrijfsuitje, kinderfeestje, familiedag of dagje uit. Meer lezen over de stadsspellen van City Adventures >

Over de schrijver
Hey, Ik ben Stefanie Teitsma en ben sinds september 2022 gestart als marketeer bij City Adventures. Wat een gaaf en veelzijdig bedrijf. Ik heb ontzettend veel zin om City Adventures meer in beeld te brengen en leuke ervaringen, nieuws, handige tips en sterke blogs & verhalen met jullie te delen. Mijn grootste passie is schrijven en fotografie, dus dat komt wel goed. Ik woon zelf in Schagerbrug met mijn man en 3 kinderen. Een mooie gemeente tussen dijk en water, vlakbij het bos en strand. Ik hou ervan om op stap te gaan met familie, vrienden en mijn gezin: de natuur in, uit eten in onze gezellige stad Schagen of een actief uitje met elkaar. Genoeg leuks te doen in de omgeving. Heb je ideeën op het gebied van marketing en samenwerken met City Adventures? Wil je een gastblog schrijven met lokale tips van jouw stad? Stuur me een berichtje!
Reactie plaatsen