schagen weekendje weg
Noord-Holland
Lisanne
Noord-Holland
05/08/2021

Schagen, de perfecte uitvalsbasis in de kop

05/08/2021

Schagen, een lieflijk plaatsje in de Kop van Noord-Holland. Ik ben er geboren en getogen, dus wellicht een beetje bevooroordeeld ;). Maar Schagen is met recht een stad wat alles in zich heeft om een lekker weekendje weg te gaan. Wanneer je in het centrum staat zie je rondom je heen alleen maar terrassen van de lekkere restaurants. Ook staan hier allemaal leuke hotels, de winkelstraten zijn dichtbij en in de zomer is er een West-Friese markt. Als klap op de vuurpijl zijn er leuke activiteiten te doen, maar je bent ook zo bij het strand, de duinen, het bos en steden als Alkmaar, Medemblik, Hoorn en Enkhuizen. Kortom, een goede en gezellige uitvalsbasis om de kop van Noord-Holland te ontdekken.

Schagen vanuit de ogen van een local

Ja, ik mag mijzelf een echte local noemen. Dus kan ook met veel enthousiasme vertellen waarom Schagen zo leuk is, wat er allemaal te doen is. Wat de best bewaarde geheimen zijn. Schagen heeft een levendig centrum waar veel te doen is. Ik zal wat uurtjes hebben gestaan in de gezellige kroegen en leuke restaurants. Voor zowel jong als oud is er veel te beleven. Van jongs af aan keek ik uit naar evenementen als Paasvee, Popweekend en de Harddraverij.

gezellige-centrum-van-schagen

Lekkere restaurants

In het centrum van Schagen is er voor iedereen en elke portemonnee wat wils. Maar soms is het ook goed om even verder te kijken dan het centrumplein bij de kerk ;)

 • Chica Chica. Hou je van Mexicaans eten, breng dan vooral een bezoekje aan dit lekkere restaurant in de Molenstraat. Ze hebben hier overheerlijke cocktails van een goed formaat en alles ademt Mexico. Het is wel aan te bevelen om te reserveren ;)
 • Restaurant Leuk!. De naam zegt het eigenlijk al, dit restaurant is leuk. Mijn absolute favoriet is de High Tea hier. Waarom? Dat moet je gewoon echt zelf beleven.
 • TOV. Vind je het niet erg om iets meer geld te besteden aan uiteten gaan. Hou je van een avondvol programma, gerechtjes die wel een schilderij lijken gecombineerd met de lekkerste wijnen? Dan zit je bij Tov goed.
 • De restaurants rond de Markt. Tapas kan je lekker eten bij Havana, voor een heerlijke daghap ga je naar Piet Pann. Gewoon lekker eten kan bij De Smidse en Wonder's. Hou je van shared dining, kan je goed terecht bij Soho. Je kunt eigenlijk geen slechte keuze maken.

restaurants-rondom-de-markt-in-schagen

Borrelen

Ik hou van een terrasje pakken of in een gezellige kroeg zitten met een lekker wijntje of goede speciaalbieren. Hou je ook van het laatste dan raad ik je echt aan om naar Piet Pann te gaan. Die hebben een hele uitgebreide kaart van speciaalbiertjes. Ook bij Soho kan je dan heel goed terecht. Wil je lekker op het terras zitten dan kan je bij alle kroegjes en restaurant om de Markt terecht. Hou je meer van een iets intiemer terras in een tuin, dan kan je het beste naar Leuk! of Havana gaan. Deze eerste ligt niet midden op de Markt, maar je kunt er wel heerlijk zitten in de gezellige tuin.

soho-schagen

Hotels en B&B's

Tot voor kort was er in het centrum niet zoveel slaapplaatsen aanwezig. Maar anno 2021 zijn er genoeg mooie hotels in het centrum te vinden.

 • Hotel Marktstad
 • Sohotel
 • Hotel van Schagen
 • Slot Schagen

Vind je het niet erg om buiten het centrum te overnachten dan heb ik nog een hele leuke tip voor je!

 • Gastenverblijf De Lagedijk. Aan de rand van Schagen vind je dit gezellige gastenverblijf annex Bed & Breakfast in een sfeervolle boerderij. Echt een hele leuke accommodatie om te verblijven, ook zeer geschikt met kinderen. Weet je wat nog extra leuk is daar, je kunt hier kennismaken met de paardjes. Wil je ze borstelen, aaien en misschien wel een klein ritje op rijden? Ga dan voor de paardenervaring van Stal Huijberts, gevestigd bij dit Gastenverblijf. Mijn zoontje Guus heeft dit gedaan en de smile was niet meer van zijn gezicht te krijgen. Ik heb er een apart blog over geschreven :)

Things to do in Schagen

Wil je wat leuks doen tijdens je verblijf in Schagen? Aan aanbod geen gebrek.

 • Escape Room Schagen. Beleef één van de fantastische escape rooms van Escape Room Schagen. Je wordt echt meegetrokken in een verhalen en ze hebben prachtige decors. Kies je voor Space Lab, The Chocolate Factory of La Casa de Dinero?

escaperoom-schagen-tip-dagje-uit

 • Skagaventure. Hou je van een rondje racen, een potje lasergamen of trampoline springen? Dan ben je bij Skagaventure aan het juiste adres.
 • Kinepolis. Een filmpje pakken? Schagen heeft een gezellige bioscoop met lekkere stoelen en knusse zalen om gezellig een filmpje te pakken.
 • Bowling Schagen. Wil je de competitie met elkaar aangaan? Ga dan ouderwets bowlen bij Bowling Schagen.
 • Monkey Town en Star Jump. Wat minder weer? Laat de kinderen lekker uitleven door te klimmen en klauteren of al een energie eruit te springen.
 • Paardenbeleving bij Stal Huijberts. Dit is een goed bewaard geheim en fantastisch voor kinderen en hun ouders. Onze eigen beleving hebben we uitgebreid beschreven :)
 • Fred's Verhuur. Ontdek Schagen en omgeving op de (elektrische) fiets, Lopifit of E-chopper.
 • Musea in Schagen en omgeving. heeft een stuk historie die in een aantal musea zijn te zien. Zelf ben ik vroeger vaak in Museum Vreeburg geweest, nadat we mee hadden gelopen met de West-Friese Markt. Ben je in Schagen breng dan zeker even een bezoekje.
 • City Adventures. Natuurlijk ontbreken wij zelf niet in de leuke activiteiten. Ontdek Schagen op een andere manier tijdens bijvoorbeeld Escape the City, Sherlock of The Hunt.

Strand, bos en duinen

Ben je in Schagen vergeet dan vooral ook de omgeving niet, hier is namelijk heel veel te beleven.

weekendje-weg-langd-de-kust-van-noord-holland

Strand

Met de auto ben je vanuit Schagen in 10 tot 15 minuutjes op het strand van Callantsoog, Groote Keeten, Sint Maartenszee of Petten. Ik hou echt van het strand en ben er regelmatig te vinden. Niet alleen in de zomer trouwens, ook om even lekker uit te waaien tijdens een strandwandeling. Ben je in Callantsoog? Haal dan een ijsje bij IJsie Prima, deze zijn echt heel lekker.

strand callantsoog omgeving schagen

Duinen

Het duingebied in de omgeving van Schagen is erg mooi om doorheen te fietsen, wandelen of te mountainbiken.

Bos

Even lekker door het bos struinen is iets wat wij regelmatig doen. Wij gaan vaak naar Schoorl, hier zijn vele wandelingen en mooie plekken waar je naartoe kunt gaan. Ben je in Schoorl? Breng dan vooral ook even een bezoekje aan het Klimduin. Wie is er het eerste beneden zonder te vallen?

Evenementen in Schagen

Door het jaar heen zijn er hele leuke evenementen in Schagen. Ben je rond deze tijd in Schagen, dan wil je dit niet missen. Wij nemen er meestal vrij voor :)

 • Paasvee, 10 dagen voor Pasen. Jaarlijks worden er op de paasvee tentoonstelling allemaal koeien gekeurd. Van oudsher gebeurd dit in de ochtend waarna om 12 uur de tappen van de cafés opengaan om een biertje te drinken. Dit is een grote feestdag waar mensen van ver naartoe komen, voor een gezellige dag waar de alcohol rijkelijk vloeit.

schagen-paasveetentoonstelling

 • Popweekend, het weekend van de eerste zondag van augustus. Dit weekend staat in het teken van de muziek. Op de Markt in Schagen staan twee podia waar afwisselend diverse artiesten en bands optreden. Dit zijn regionale en lokale artiesten, maar ook altijd een paar kopstukken uit de Nederlandse muziekwereld. Nu vraag je je misschien af hoeveel kost dit? Nou dit kost niets, het is gratis entree. Alle horeca rondom de markt heeft voor deze gelegenheid ook een bar buiten staan en het is een weekend lang groot feest. Dus ben je toevallig in Schagen, breng het dan zeker een bezoekje. Ook kinderen zijn van harte welkom.
 • West Friese Markt, 10 donderdagen in juli en augustus. Traditioneel vindt in de zomermaanden de West Friese Markt plaats in Schagen. Dit is een optocht in klederdracht met paarden en oude rijtuigen. Zelf liepen wij vroeger ook mee met de optocht, samen met onze opa en een tante. Er vinden dansoptredens plaats van dansgroepen en elke donderdag wordt er een bepaald thema aan de dag gehangen. Zo is er een internationale dag, waarin de optocht extra lang is met allemaal dansgroepen in klederdracht van over de wereld. De 8e donderdag is er ringsteken. Dit is een hele happening en is moeilijk uit te leggen. Maar heel erg leuk om te zien.

West Friese Markt Schagen
foto: Loet van Leen

 • Harddraverij, 1e dinsdag van september. Dit is echt een waar spektakel waar ik al vanaf jongs af aan met bewondering naar kijk. De ruiters zitten in een sulky (karretje achter het paard) en hangen achter het paard en racen samen over het parcours. Ik weet nog goed dat wij altijd de start mee zeiden met de omroeper: Klaarmaken, op uw plaatsen, 1..2..3.. start! En dan gingen ze... fantastisch!


Reacties
Categorieën