Dagje Gorinchem, de allermooiste vestingstad van Nederland
Zuid-Holland
Stefanie
Zuid-Holland
01/04/2023

Dagje Gorinchem, de allermooiste vestingstad van Nederland!

01/04/2023

Een dagje weg naar een mooie en gezellige stad waar veel te beleven is? Dan is Gorinchem een prachtige bestemming. In 2021 uitgeroepen tot allermooiste vestingstad van Nederland. Van alle 160 vestingsteden in Nederland werd deze Zuid-Hollandse stad door de leden van de ANWB uitgekozen vanwege de schitterend bewaard gebleven verdedigingswerken, de ligging in de Hollandse Waterlinie, de levendigheid van de stad en het recreatieve karakter. Daar is Gorinchem heel trots op!

Gorinchem of Gorkum, hoe spreek je het nou uit?

Twijfel jij ook wel eens hoe je het nou uitspreekt? Wij hebben het antwoord voor je. Gorinchem, Gorkum, Gorcum… je komt de naam van stad op vele manieren tegen en spreek je uit als Gorkum! Het betekent letterlijk Gorinks Heem, oftewel de woonplaats van de Goringa.

Wat is er allemaal te doen in Gorinchem?

Zomer, herfst, winter of lente, in deze levendige vesting is altijd wel wat te doen of te zien. In dit blog ontdek je de beste tips voor een dagje eropuit naar deze historische stad met moderne vibes.

Gorinchem Wandelroute

Een vestingstad is een met vestingwerken versterkte stad dat vroeger diende om strategische punten te controleren en de burgers van de stad te beschermen. Inmiddels wordt er al lang niet meer gevochten in Gorinchem. Wat blijft is een stad waar de historie vanaf druipt, omringd door een groene ster van stadswallen.

gorinchem-wandelroute-vestingwandeling

Wandel langs de vestingwal, de bastions en de vele vestingwerken tijdens de Vestingwandeling Gorinchem. De wandeling van 5 km brengt je over de stadswallen langs de mooiste plekken van de vooral militaire – geschiedenis van de stad. Je loopt o.a. langs de Tolkazerne, de Stenen Beer, vele kruitmagazijnen, ravelijnen, betonnen bunkers en bastions, het Dalempoort, Molen Nooit Volmaakt, het Tolhuis, Molen de Hoop en de Lingewacht. Je komt ook langs de Caponniere, een oude bomvrije schutplaats, waar je in het weekend kunt genieten van wine & bites in het Proeflokaal.

Deze Vestingwandeling kun je op verschillende punten starten en er is ook een verkorte versie. Geniet onderweg van de natuur en prachtige uitzichten over de rivieren de Linge en de Boven-Merwede. Een echte aanrader!

Ontdek Gorinchem spelenderwijs met een citygame

Ben je niet zo van de historische stadswandelingen? Dan is het spelen van een stadsspel van City Adventures een geweldig alternatief om op een interactieve manier de stad Gorinchem te ontdekken. Je komt op plekken en loopt door straten waar je anders niet zo snel zult komen en ontdekt misschien wel de mooie stadsmuurschilderingen in de verborgen steegjes van Gorinchem.

ontdek-gorinchem-spelenderwijs-met-een-citygame

Tijdens het spelen van één van de interactieve stadsspellen zoals Escape the City, Sherlock of The Hunt, ben je lekker buiten, los je puzzels op met elkaar, maak je foto's, beantwoord je vragen en ontdek je spelenderwijs de mooiste straatjes van Gorcum. Ook een citygame spelen in Gorinchem? Kijk hier voor meer informatie >

Bezoek hartje Gorcum

Wandel door de stad Gorinchem naar het hart van deze vestingstad. Bezoek een greep van de ruim 400 rijksmonumenten van Gorinchem, zoals de Grote Kerk, de Grote Toren, het Hugo de Groot-poortje en het meest gefotografeerde huis van Gorinchem: In den Blowen Hoet. Hartje Gorcum heeft ook een breed winkelgebied waar je heerlijk kunt shoppen en door het hele jaar worden er vele evenementen georganiseerd zoals het Gorcum Sportgala, Gorcums Winterfestijn en het Gorcums Carnaval.

bezoek-hartje-gorcumhet meest gefotografeerde huis van Gorinchem: In den Blowen Hoet

Wist-je-dat Gorinchem zijn eigen toren van Pisa heeft? Dit is de Grote Toren die een bijzondere kromming heeft onderin de toren door een verzakking vlak na het begin van de bouw. Daarna is de toren verticaal verder opgebouwd. Heel apart om te zien en een spectaculaire ervaring om deze ‘scheve’ toren te beklimmen. Van boven kun je Gorinchem nog mooier aanschouwen en bij mooi weer kun je zelfs de stad Utrecht zien. Van tevoren reserveren via het VVV kantoor van Gorinchem is wel nodig.

torenbeklimmen-in-gorinchemfoto: Mooi Gorinchem

Lingehaven

lingehaven-gorinchem

De Lingehaven is een idyllische passantehaven voor de recreatievaart in Gorinchem. De Lingehaven was vroeger cruciaal voor de economische bloei van de jonge handelsstad. Nu staat de haven met mooie kademuren, gevels, bruggen vol bloemen in de zomer en sluizen op de lijst van beschermde monumenten. De Lingehaven is de verrassing van de vesting. Je kunt er lekker zitten op de trappen naast de Haven en kijken wat er allemaal voorbij komt. Rondom de haven vind je goeie winkels, restaurants, gezellige terrassen, theaters en een bioscoop om de hoek en is daarmee een perfecte uitvalsbasis voor jouw boottrip.

Regelmatig kun je hier ook de oude stoomsleepboot Jan de Sterke vinden. Deze boot is meer dan 100 jaar oud en vaart nog altijd uit. We hebben begrepen dat je de boot kunt boeken voor een bijzonder vaartochtje over de Linge. Een gaaf uitje voor bedrijven of tijdens familie- of vrienden weekenden. Maar wees er wel op tijd bij, want de Jan de Sterke moet 3 dagen van tevoren gestookt worden voordat hij kan uitvaren en met de rijzende kolenprijzen vaart hij niet meer zo vaak uit. Contactinformatie over Jan de Sterke vind je hier >

jan-de-sterke-gorinchemfoto: debinnenvaart.nl

Het Gorcums Museum

In één klap de hele geschiedenis van Gorinchem ontdekken? Bezoek dan op de gezellige Grote Markt het oude stadhuis: het Gorcums Museum. Je herkent het gebouw direct vanwege de klimop waarmee het volledige pand bedekt is. In het museum ontdek je op een veelzijdige manier de geschiedenis van de stad en kom je de Gorcumse kunst uit heden en verleden tegen tijdens de wisselende tentoonstellingen. Voor kinderen is er een leuke puzzeltocht. Geniet daarna van een lekkere kop koffie en gebak in het museumcafé ’t Oude Stadhuys.

gorcums-museum

Tijdens de Culturele Zondag, iedere 2e zondag van de maand, is het museum gratis te bezoeken. Meer informatie over het Gorcums Museum vind je hier >

Restaurant- en terrastips in Gorinchem

Op en rondom de Grote Markt in Gorinchem vind je hele gezellige terrassen en restaurants, zoals De Gasterij, Restaurant de Hoofdwacht en De Stadskamer Gorinchem. Keuze genoeg! Maar als je even verder speurt, vind je ook andere heerlijke restaurants, zoals Snoek & Snoek. En nee dit is geen visrestaurant, dit is namelijk een heel populair Italiaans tentje met een heerlijke kaart en lekkere Italiaanse wijnen.

grote-markt-gorinchem

Het restaurant Twine wordt gerund door tweelingzussen en heeft een super drink & dine concept, een leuke plek voor een borrel met bites en ze serveren ook lunch en diner. Metropole Cafe-Restaurant is ook een aanrader en zit in een eeuwenoud pand op de hoek van het Melkpad. In 2018 uitgeroepen tot het leukste restaurant van Gorinchem. Je kunt er naast eten en drinken van lokale producten ook flexwerken en is daarmee ook echt een ontmoetingsplek. Tevens is Metropole een bijzonder concept. Niet alleen wat betreft de producten en prijs maar ook personeel. Metropole biedt namelijk mensen met een handicap de mogelijkheid om werkend te leren.

Bijzonder overnachting in Het Tolhuis

het-tolhuis-van-gorinchem

Wil je na al dit moois van Gorinchem de stad nog helemaal niet verlaten? Boek dan een weekendje weg in Het Tolhuis van Gorinchem. De traptoren van het Tolhuis is ingericht als een volledig ingericht en uitgerust vakantiehuisje voor twee personen. Je kunt het voor ten minste twee nachten huren. Een unieke beleving: aan de waterkant een dakterras met prachtig uitzicht over de Merwede en aan de andere zijde zicht op het levendige Gorinchem. Meer informatie en boeken vind je hier >

De Vestingdriehoek

Gorinchem vormt samen met Zaltbommel en Woudrichem de vestingdriehoek, een van de mooiste onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wandel, fiets of vaar door de prachtige verhalen van de Vestingdriehoek. Dit UNESCO werelderfgoed heeft een schat aan geschiedenis. Je vindt hier een tal van forten, vestingen, kastelen en veel water. Want in deze Vestingdriehoek stond het weren van de vijand centraal! Dit zie je dan overal in terug.

de-vestingdriehoek

Wil je meer ontdekken in de omgeving? Pak dan de pond Riveer naar Woudrichem of Zaltbommel. Deze veerdienst voor voetgangers en fietsers brengt je op de mooiste plekken van de Vestingdriehoek. Bekijk alle informatie over deze unieke Vestingdriehoek op vestingdriehoek.nl >

Kastelentocht

Wat dacht je van een middagje vertoeven op Fort Vuren of Slot Loevestein? Slot Loevestein ligt in het nabij gelegen Poederoijen. In het beroemde kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is van alles te beleven voor jong & oud. Verken het kasteel met je persoonlijke sleutel, bekijk de kanonnen en ontdek hoe Hugo de Groot is ontsnapt uit Loevestein! Wandel door de rijke geschiedenis van Slot Loevestein, een kasteel met vele functies! Ook een prachtige locatie voor je bruiloft of feest! En wist je dat je er ook Romantisch kunt overnachten?

slot-loevestein

Meer vestingsteden ontdekken?

Reacties
Categorieën