Ontdek Volendam tijdens een dagje uit of weekendje weg
Noord-Holland
Stefanie
Noord-Holland
10/13/2022

Ontdek Volendam tijdens een dagje uit of weekendje weg

10/13/2022

Volendam: Het beroemdste en gezelligste vissersdorp van Nederland! Traditionele klederdracht, houten huizen, gerookte paling, boten en klompen. Nergens in Nederland komen zoveel oer-Hollandse tradities samen als in Volendam. En wat dacht je van de bekende ‘Palingsound’ zangers die Volendam heeft groot gebracht!

Wandelen over de Dijk en verdwalen door het oude Doolhof, lekker eten in één van de vele restaurants met echte Volendammer sfeer. Kans is groot dat er vis op het menu staat. Zo uit het water vers op het bord. Aan de haven staat nog steeds de visafslag (1934) waar vroeger de vis werd geveild. In dit blog vertel ik je wat er allemaal te beleven is in Volendam voor een geweldig dagje uit of weekendje weg.

6 leuke tips voor dagje uit of weekendje weg in Volendam 

1. Klederdracht in Volendam
Wie heeft hem niet in huis, ergens in een oude doos of op de harde schijf? De typische foto in Volendams klederdracht. Met z’n allen op de foto in typische Volendamse Klederdracht staat met stipt op nummer 1 tijdens je dagje uit in Volendam. De beleving begint bij het passen van de kleding en eindigt met een mooi aandenken aan Volendam. Sta jij straks samen met je gezin, familie of collega’s op de klompen compleet gehuld in Volendamse klederdracht op de foto? Bij Foto de Boer in Volendam kun je al sinds 1925 terecht.

klederdracht-in-volendam

Ik was jaren geleden met mijn vriend, inmiddels getrouwd, een dagje uit naar Volendam. En natuurlijk gingen we ook even met zijn tweeën op de foto in Volendamse Klederdracht.

2. Rondwandelen in Volendam

straten-in-volendam
Volendam is een klein dorp waar ontzettend veel te zien en te doen is. De beste manier om Volendam te ontdekken is via een wandeling. Er zijn heel veel verschillende wandelroutes die je in en rondom het dorp kunt wandelen. Om Volendam optimaal te beleven, vind ik het een echte aanrader om een rondleiding met gids te boeken. Dan kom je niet alleen op de Dijk en het oude Doolhof, maar word je langs de mooiste plekjes geleid met de beste Vollendammer ervaring. De gids, hoogstwaarschijnlijk gekleed in het Vollendammer Kostuum, vertelt je honderduit over alles wat je moet weten van dit authentieke vissersdorpje.

rondwandelen-in-volendam

3. Speel een outdoor escape game in Volendam
Wil je op een meer actieve manier de stad ontdekken. Dan is het heel tof om een citygame te spelen. Hoe leuk om via een interactieve stadsspel door Volendam geleid te worden en onderweg breinbrekers op te lossen, gijzelaars te bevrijden en zoveel mogelijk punten te verdienen.

Een stadsspel, ook wel citygame is een spannend en afwisselend spel die je heel goed in Volendam kunt spelen met of tegen elkaar. Het enige dat je nodig hebt is een telefoon en de app van het spel. Er zijn veel verschillende soorten stadsspellen zoals The Hunt, een jachtseizoenspel à la Hunted, Sherlock een detectivespel of Escape the City, een uitdagende outdoor escape game in Volendam!

Bekijk hier alle stadsspellen >

interactieve-puzzeltocht-in-volendam

4. Volendam Marken Express
Volendam en Marken zijn twee dorpen die door de eeuwen heen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dagelijks vaart de Marken Express iedere 45 minuten tussen Volendam en Marken. Aan boord is er muziek en een audio guide en je mag ook met je fiets de bood op. De Marken Express biedt daarbij mooie arrangementen aan, om je dag compleet te maken. Wist je dat Marken door een zware storm in de 13eeuw eeuwenlang geïsoleerd raakte van het vaste land? En dat de inwoners hun karakteristieke huisjes bouwden op terpen? In 1957 werd er pas een dijk gebouwd die Marken met het vaste land verbind. Maar nergens in Nederland zijn het authentieke karakter en de tradities zo goed bewaard gebleven als op het idyllische schiereiland Marken. Een dagje Volendam maak je dus compleet met een bezoek aan het fotogenieke Marken.

5. Volendammerdag
Elk jaar op een zondag in juni vindt de Volendammerdag plaats. De hele dag is Volendam omgetoverd tot historisch decor en stap je letterlijk terug in de tijd. Er is een veelzijdig programma met voor iedere leeftijd genoeg dingen om te doen in Volendam en rondom de Haven. Ontzettend leuk om mee te maken. Meer lezen over de Volendammerdag >

6. Musea in Volendam
De lekkerste activiteit in Volendam is een bezoek brengen aan het stroopwafel museum: Woltje’s Backerij. Midden op de dijk ligt Woltjes, een authentieke stroopwafel bakkerij, waar je kunt proeven van de 5 verschillende wafels en demonstraties kunt bijwonen. Wil je de sfeer beleven van een Volendams woonhuis van vroeger, dan is het Volendams Museum een goeie tip. Een compleet woonhuis zoals dat vroeg was in Volendam met keuken en slaapkamer is er nagebouwd. In het Palingsound museum kun je leren palingroken en leer je alles over de succesvolle, typisch Nederlandse muziekstijl: de Palingsound.

Hotels & B&B’s in Volendam

Hotel Spaander
Dit is een heel kunstzinnig hotel, waar je de 19e eeuw herbeleeft. De tijd heeft hier letterlijk stilgestaan. Boven de stamtafel hangt een grote houten vis met de woorden: ‘Voor visschers en andere groote leugenaars’, je kunt je voorstellen dat hier heel veel sterke verhalen zijn verteld. Je kunt slapen in kamer met bedstee, oude potten en een kachel en een wand vol oud Hollandse bordjes of je kunt kiezen uit moderne luxe kamers. Een bijzonder kunstenaarshotel is Hotel Spaander.

Hotel Marinapark Volendam
Bij de jachthaven van Volendam aan het IJsselmeer ligt Marinapark, een vakantiepark van Roompot gebouwd in Volendamse stijl. Het is een hele leuke locatie, ideaal voor families en gezinnen met kinderen. Op het park is veel te doen en de gezellige dijk van Volendam met vele restaurants ligt op loopafstand. Meer over Hotel Marinapark Volendam >

Hotel ‘Old Dutch’
In hartje centrum van Volendam overnachten? Dan is Hotel ‘Old Dutch’ een schot in de roos. Direct aan de haven kijk je uit over de voormalige Zuiderzee. 100% lekker wakker worden. Meer informatie over Hotel ‘Old Dutch’.

B&B de Pepersteeg
Als alle dagjesmensen verdwenen zijn van het schiereiland Marken kun je er in alle rust overnachten in de bijzondere B&B de Pepersteeg. Ze hebben 4 kamers met wisselende prijs. Alle unieke kamers zijn met een trap te bereiken. Ze hebben super uitzicht, de ene kamper op het kerkplein en de andere met uitzicht over het meer. Ze hebben naast de B&B ook een afgesloten garage. Een heerlijke B&B op een unieke locatie. Kijk voor meer info: De Pepersteeg >

Ontdek meer in en rondom Volendam

Niet alleen Volendam is de moeite waard, ook de omgeving is echt prachtig. Naast Marken zijn Edam en Broek op Waterland hele mooie plaatsjes om te bezoeken. Er zijn vele routes langs water en weilanden die erheen leiden, welke je heel goed met de fiets of e-scooter kunt verkennen. Broek op Waterland staat in de top 5 van mooiste dorpen van Nederland. Je kunt hier het beste een fluisterbootje huren, dat maakt de ervaring compleet. Een must-visit is Museum Broekerveiling. Dit is een prachtig ontdekmuseum waar je een rondvaart kunt maken, seizoensgroente kunt veilen, exposities en het Rijk der Duizend eilanden bezoeken. Een aanrader voor jong & oud. Alles over het Museum Broekerveiling >

Ontdek op een interactieve manier de bekende en minder bekende plekjes van Volendam met een citygame. Een hele leuke en originele buitenactiviteit, vol met uitdagende breinbrekers en opdrachten die de echte en de virtuele wereld met elkaar combineren.

Ga naar de citygames van City Adventures >

Reacties
Categorieën