Dokkum, een leuk dagje uit!
Friesland
Stefanie
Friesland
01/18/2023

Dokkum, een leuk dagje uit!

01/18/2023

Wat is er te doen in Dokkum? Je kent het Friese stadje waarschijnlijk als ‘het keerpunt’ van de legendarische Elfstedentocht. Maar wist je ook dat Dokkum een Bedevaartsoord is voor pelgrims die genezing zoeken in de heilige Bonifatiusbron? En dat deze Vestingstad van het Wad in 2021 benoemd is tot 1-van-de-5 mooiste vestingsteden van Nederland?

Hier lees je alles over de leukste uitjes, activiteiten, hotel- en restauranttips in Dokkum. Ontdek dat Dokkum zeker geen keerpunt is tijdens je dagje weg in dit gezellige stadje.

De stad ontdekken vanaf het water

Dokkum is één van de oudste steden van Friesland en staat bekend om zijn rijke historie, de gastvrijheid en het water. Vroeger had Dokkum een directe verbinding via het Diep naar zee en werd daardoor een belangrijke handelsplaats. Door het dichtslibben van het achterland is die functie verdwenen. Ondanks dat Dokkum tegenwoordig enkele tientallen kilometers van de Waddenzee afligt, komen veel mensen met de boot op vaarvakantie naar Dokkum via de Dokkumer Ee vanaf Leeuwarden.

de-stad-dokkum-ontdekken-vanaf-het-water

Ook de binnenstad van Dokkum is heel leuk om vanaf het water te ontdekken. Varend over de grachten langs prachtige panden, met een lekker happertje en drankje op de boot. Heb je geen eigen boot, dan kun je heel goed een sloep huren of via verschillende organisaties een rondvaart met gids boeken. Dit kan van 1 april tot 1 oktober. In deze periode vind je ook tal van andere waterrecreatie mogelijkheden in Dokkum, zoals suppen of kanoën over de stadsgrachten van Dokkum.

Dokkum te voet ontdekken tijdens een citygame

De stad is gebouwd op een terp met de Grote Kerk er bovenop gebouwd. Met daarnaast bijzondere monumenten zoals het voormalig Gemeentehuis, het Stadhuis en het Admiraliteitshuis. Rondom de stad de stadsgrachten, bolwerken, molens en bastions. Kortom dé ideale setting om een stadsspel te spelen en spelenderwijs Dokkum te ontdekken.

dokkum-te-voet-ontdekken-tijdens-een-citygame

De citygames van City Adventures kun je vergelijken met een interactieve speurtocht door de stad. Je kunt het spelen wanneer je maar wilt. Het enige dat je nodig hebt is je telefoon met de gratis app en unieke spelcode. De meest gespeelde spellen zijn Escape the City, Sherlock en The Hunt. Een super leuk groepsuitje samen met vrienden, familie of je collega’s!  Meer lezen? Ga naar cityadventures.nl >

De IJsfontein van Dokkum

de-ijsfontein-van-dokkum

Dit is een heel bijzonder kunstwerk van koper die geen water spuit, maar een continue ijslaag achterlaat op het bouwwerk. De IJsfontein van Dokkum is een speelbal van de elementen van de natuur; regen, warmte, wind en lucht creëren elke dag weer een andere ijskristal laag. Het kunstwerk is één van de 11fountains in de provincie. Een cadeau dat alle 11 Friese steden kregen in 2018, toen Leeuwarden de titel culturele hoofdstad van Europa kreeg. Deze IJsfontein is uniek in de wereld en de energie voor de fontein wordt opgewekt door zonnepanelen. Echt de verrassing van Dokkum!

Elfstedentocht Friesland met keerpunt Dokkum

Inmiddels is de laatste Elfstedentocht nu 26 jaar geleden geschaatst. Ieder jaar wachten we weer op de beroemde woorden: It giet oan! Maar dat giet het dus niet. In de tussentijd wordt de route wel op veel andere manieren afgelegd. Je hebt de 11 steden wandeltocht, Elfstedentocht per boot, per fiets, met de motor, auto of camper. Compleet met afstempelen van je 11Stedenstempelkaart bij het VVV-punt van Dokkum. Al meer dan 100 jaar fietsen op pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De tocht der tochten van 235 km en je komt via het mooiste van Friesland langs alle 11 steden.

Dokkum is het perfecte stadje om even langer te verblijven tijdens je Elfstedentocht en niet als de schaatser direct weer om te keren. Het exacte keerpunt van de Elfstedentocht wordt in Dokkum gemarkeerd door twee zitbankjes in de vorm van een Friese doorloper. De bankjes op de kaden symboliseren de draai die schaatsers hier moesten maken.

bankjes-in-dokkum-het-keerpunt-van-de-elfstedentocht

Museum Dokkum

Het museum in het hart van de stad onthult de geschiedenis van Dokkum, van de vroege middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Interessant om te ervaren wie Bonifatius was en hoe het leven was in het jaar rond 700. Ook is er een tentoonstelling van streekgerichte schilderijen, klederdracht en zilverwerk. Al met al de moeite waard om dit kleine maar veelzijdige museum te bezoeken. Kijk op hun website voor meer informatie: museumdokkum.nl >

Bezoek Bonifatiuskapel

Dokkum werd al in de middeleeuwen bekend in Europa door de aanslag van de Friezen op missionaris Bonifatius. Dit was een tragische afloop van zijn missie. De kapel bij de eeuwenoude Bonifatiusbron is sindsdien een bedevaartsplek, waar jaarlijks meer dan 25.000 pelgrims naartoe afreizen. Als je in Dokkum bent, is dit wel een must-see! Rond de kapel ligt een mooi park met verschillende beelden (kruiswegstaties) waar je even kunt rond slenteren en alles kunt ontdekken uit de vroegere tijd. Wil je de kapel bezoeken buiten het seizoen? Maak dan een afspraak via de site bonifatiuskapel.nl >

bonifatiuskapel-in-dokkum

Dokkumerbier en de Stadsbrouwerij

De geschiedenis van het Dokkumer bier begint ook na de dood van Bonifatius, toen monniken in de abdij op de Markt bier gingen brouwen tot het jaar 1876. Het water voor dit bier kwam uit de Bonifatiusbron, zuiver en helder. Na 140 jaar is inmiddels het Bonifatiusbier weer terug in het centrum van Dokkum. Deze kun je proeven in de microbrouwerij Bonifatius 754 op de Diepswal in Dokkum. Er is altijd wel een vrijwilliger die je er mooie verhalen bij vertelt.

stadsbrouwerij-bonifatius-in-dokkum

De grote Stadsbrouwerij van Dokkum, Brouwerij Dockum, vind je aan de Koophandel 10. Hier brouwen ze speciaal bier op ambachtelijke wijze met grote ketels middenin het proeflokaal. Brouwerij Dokkum is echt een geweldige plek om gezellig bij te kletsen met vrienden of familie. Je kunt hier proeverijen boeken of gewoon een speciaal biertje drinken en een lekker hapje eten. Regelmatig zijn hier ook grote evenementen.

Hotel- en restauranttips in Dokkum

Bij de Friezen en met name de Dokkumers staat gastvrijheid voorop. Dokkum is ook een populaire winkelstad met vele kleinschalige winkeltjes. Alles bij elkaar opgeteld heeft Dokkum een magnetische werking en trekt ieder jaar veel bezoekers. En ondanks dat het geen grote stad is, zijn er genoeg gezellige cafés, restaurant en goede hotels. Hierbij onze top 6!

  1. De Lekkernij in Dokkum is een lunchroom met bijna dertig soorten koffie, bereidt in Italiaanse stijl door barista's. Je vindt De Lekkernij aan de Waagstraat in Dokkum.
  2. Hotel Cafe Restaurant De Posthoorn
    Al meer dan 425 jaar kun je hier genieten van de gastvrijheid van het historische stadje Dokkum bij Hotel Cafe Restaurant De Posthoorn. De kamers zijn vrij basic, maar vooral de ligging aan de gracht met groot terras in het centrum van Dokkum maakt het een goede uitvalsbasis voor je weekendje weg in Dokkum en omgeving.
  3. Hotel de Abdij is een heel mooi hotel hartje centrum van Dokkum, met mooie kamers die uitkijken op de markt. Ze hebben achter een fijne tuin, een terras en je kunt er heerlijk eten in het Proef | Lokaal. Het gebouw kent een rijke historie en werd gebouwd vlak na de dood van Bonifatius. Daarna vanaf 1535 fungeerde het als weeshuis en anno 2023 een hotel en restaurant.hotel-de-abdij-in-dokkum
  4. B&B De Koesfabriek ligt ook middenin het oude centrum van Dokkum en heeft een prachtig ingericht appartement op de 1e verdieping van een monumentaal pand dat vroeger als drukkerij van de Nieuwe Dockumer Courant diende. Boeken kan hier >
  5. Booking Dokkum. Houd je van B&B’s dan moet je in Dokkum bij Jojanneke zijn! Zij heeft 8 verschillende B&B’s verspreid over Dokkum. Zie voor meer info bookingdokkum.nl >
  6. Stadscafe Arisante Dokkum, hier zit je vooral heel gezellig en kun je lekker eten en genieten van het uitzicht over de grachten en De Zijl van Dokkum. Zie stadscafe-artisante.nl >

Dokkumer specialiteit
Eenmaal in Dokkum; vergeet dan niet om een echte Dokkumer Koffie te bestellen. Dit is hete koffie met een scheut berenburg en een goede laag echte slagroom erover. En let op dat je niet roert… want dan krijg je met de Dokkumers aan de stok.

Activiteiten omgeving Dokkum

De omgeving van Dokkum leent zich bij uitstek om op de fiets te verkennen. Dokkum ligt perfect in het fiets- en wandelroutenetwerk. Je ontdekt het mooie Friese landschap op je route naar Leeuwarden of Groningen of bezoek het Nationaal Park Lauwersmeer: hét paradijs voor watersportliefhebbers!

de-waddenzee-vlakbij-dokkum

UNESCO Werelderfgoed
Vanaf Dokkum zit je binnen een kwartier met de auto op de boot naar Ameland of Schiermonnikoog. Geniet van een dagje stevig wadlopen in het prachtige Waddengebied dat sinds 2009 behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Een bezoek aan één van de Waddeneilanden is naar mijn mening altijd een goed idee! Er is zoveel moois te doen op en in het Waddengebied dat ik daar wel een heel apart blog over zou kunnen schrijven. Voor nu verwijs ik je naar visitwadden.nl > waar je veel kunt vinden over ons Hollands rijkdom.

Wat biedt City Adventures?

We hopen dat je helemaal zin hebt gekregen om Dokkum te bezoeken tijdens jullie volgende citytrip! Leuk als je dan een citygame bij ons boekt. Onze spellen zijn overal te spelen en je kunt je eigen spelgebied kiezen! Last minute? Geen probleem, want als je online besteld kun je binnen 5 minuten spelen. Kijk voor ons complete aanbod van stadsspellen en wat we bieden op:

 City Adventures >>

Reacties
Categorieën