Organiseer een vrijgezellenfeest in 7 stappen
Vrijgezellenfeest tips
Stefanie
Vrijgezellenfeest tips
02/03/2023

Organiseer in 7 stappen het leukste vrijgezellenfeest

02/03/2023

Gaat één van jouw vrienden of vriendinnen trouwen? Daar hoort natuurlijk ook een vrijgezellenfeest bij. Maar hoe ga je dat aanpakken? Wij geven je graag wat handige en leuke tips & tricks om in 7 stappen het leukste vrijgezellenfeest te organiseren. Je kunt handig door de inhoudsopgave klikken als je gelijk door wilt scrollen naar de

Wat is een vrijgezellenfeest?

Een vrijgezellenfeest is een gezellige dag die wordt georganiseerd voor een man of vrouw die bijna gaat trouwen. Het bruidspaar wordt tijdens deze dag (meestal) afzonderlijk van elkaar nog even extra in het zonnetje gezet voordat hij of zij afscheid neemt van het vrijgezellen bestaan. Deze “laatste” dag als vrijgezel wordt gevierd met vrienden, vriendinnen, (schoon-)broers of (schoon-)zussen en bijvoorbeeld je budy van werk of ploegmaat.

Het onderliggende doel van een vrijgezellenfeest is dat je elkaar beter leert kennen voordat de grote dag aanbreekt. Vaak ken je bijvoorbeeld als nieuwbakken vriendin nog niet de zussen van de bruid, laat staan de schoolvriendinnen van vroeger. Voor de bachelor of bachelorette is het al één groot feest om de hele dag met al zijn of haar favoriete personen samen iets leuks te doen.

Wedding Game vrijgezellenfeest citygame

1. Wie organiseert het vrijgezellenfeest?

Een vrijgezellenfeest wordt vaak georganiseerd door een groepje van 2 of 3 betrokken vrienden, vriendinnen: de feestcommissie! Soms versterkt met een broer of zus van de bruid of bruidegom. Zij organiseren deze dag die volledig in het teken staat van de vrijgezel. Tot op de vrijgezellendag zelf moet deze natuurlijk geheim blijven voor degene waar het om draait.

Gaat jouw beste vriend of vriendin trouwen en is de ‘Save the Date’ van het huwelijk naar de gasten verstuurd? Dan kun je op eigen initiatief beginnen aan het organiseren van het vrijgezellenfeest van de aanstaande. Vaak gaat dit ongedwongen in overleg en staat er altijd wel een groepje uit zichzelf op!

Wat ook regelmatig gebeurd, is dat de bruid of bruidegom een lijstje met namen voor het vrijgezellenfeest aan de ceremoniemeester geeft. Dat betekent niet dat je als ceremoniemeester ook het vrijgezellenfeest moet organiseren! Maar dan is het voor iedereen duidelijk wie de bruid of bruidegom er heel graag bij willen hebben. Als feestcommissie mag je hier natuurlijk ook extra mensen aan toevoegen :).

Tip: het is aan te raden om met niet meer dan 2 of 3 mensen in de feestcommissie te zitten. Anders krijg je teveel meningen en het gaat natuurlijk om de vrijgezel. Deze commissie kent hem of haar het allerbest!

2. Wie & Wanneer: brainstorm en organisatie van het vrijgezellenfeest

Het is slim om snel na de ‘Save the Date’ van het huwelijk te beginnen met het organiseren van het vrijgezellenfeest. Ga aan de slag met een lijstje met de namen (en 06 nummers) van de betreffende vrienden, familieleden, schoonfamilie en goede collega`s die je wilt uitnodigen voor het vrijgezellenfeest. Gemiddeld gaat het vaak om zo’n 10 tot 20 personen. Niet iedereen die uitgenodigd wordt, zal aanwezig kunnen of willen zijn. Dat is natuurlijk helemaal prima.

De feestcommissie komt samen voor de vrijgezellenfeest brainstorm.

vrijgezellenfeest-brainstorm
De datum is dan het belangrijkst! Slim om deze datum zodra hij final is ook te communiceren met diegene die het vrijgezellenfeest voor de andere wederhelft organiseert. Vooral als de vrijgezellenfeesten op dezelfde dag vallen en het bruidspaar kinderen heeft? Dan moet er natuurlijk wel even oppas geregeld worden.

Als de datum is vastgelegd, kan er een WhatsApp groep aangemaakt worden waar alle genodigden van het vrijgezellenfeest in één keer op de hoogte worden gebracht van de datum van het vrijgezellenfeest. Doe dit echt maanden van tevoren zodat er zoveel mogelijk aanwezig kunnen zijn. Hoe groter de groep hoe lastiger het wordt een datumprikker te gebruiken. Soms is het slim om dan met een kleinere groep of als feestcommissie gewoon een datum te bepalen. Stuur dan ver van tevoren de save the date uit, zodat zo veel mogelijk personen erbij kunnen zijn.

Tip: Geef de naam van de WhatsApp groep een bijzondere codenaam. Zodat het vrijgezellenfeest echt geheim blijft, vooral voor de bridezilla’s en controlefreaks.

3. Wat & Waar: draaiboek van het vrijgezellenfeest

The Surprise
Laten we beginnen bij het begin! Het eerste onderdeel van de dag is meestal het verrassen of overvallen van de vrijgezel. Vaak is deze met een smoesje naar een plek gelokt of wordt deze thuis overvallen. Nadat deze van de schrik is bekomen, komt er een grappig, raar of soms gênant kledingstuk of attribuut tevoorschijn die de vrijgezel moet aantrekken of de hele dag bij zich moet dragen.

Wil je echt origineel voor de dag komen en is de aanstaande inderdaad een controlefreak, dan is het een super leuk idee om een fake vrijgezellenfeest te organiseren. Dit hebben ze bij mijn man gedaan een paar zaterdagen voordat zijn echte vrijgezellenfeest was. Ze stonden met een kleine groep vrienden voor de deur: Surprise!!! En namen hem mee met een vrouwenpruik op in een bootje door Haarlem. Mijn man dacht de hele tijd: “Maar mijn broer zit nog in Afrika, hij moet erbij zijn!” Zodra ze aan een bakkie in de zon zaten, zogenaamd wachten op alle gasten, riepen ze: "Geintje… dit is helemaal niet je vrijgezellendag!" Hij was goed voor de gek gehouden, prachtig!

Wat ik heel leuk vond in aanloop op mijn vrijgezellenfeest, was dat ik iedere week een anonieme kaart kreeg met een hele bizarre, oude foto van mij erop waar ik het bestaan niet eens van afwist, met één van mijn gevleugelde uitspraken erbij of een hint! Ik snapte er niets van.

Draaiboek vrijgezellenfeest

Wat & waar
Na het ‘surprise’ gedeelte begin je eigenlijk pas! Als de groep compleet is, is het het leukst om samen naar de locatie af te reizen. Dit kan met een gave oude schoolbus of partybus, of gewoon met de trein, auto of fiets. Dit ligt er natuurlijk aan waar je naartoe gaat! Vaak wordt er gekozen voor een centrale stad, vlakbij de woonplaats van het bruidspaar of de stad waar de bruid/bruidegom heeft gestudeerd. In iedere stad is wel een gaaf programma te maken. In enkele gevallen wordt er gekozen voor een weekendje weg naar een Europese stad, maar dat is niet voor iedereen weggelegd qua budget en tijd. Dus dat kan echt alleen in heel goed overleg met elkaar.

Vaak volstaat een super leuke dag in de buurt en bestaat het programma uit één of twee leuke activiteiten met tussendoor de nodige tijd voor een hapje en een drankje. Rond etenstijd volgt er dan een gezellig groepsdiner of BBQ, waarna het tijd is om de kroeg in te gaan voor een goeie borrel en afsluiting.

Tip: plan niet teveel op de vrijgezellen dag! 1 of 2 wat grotere activiteiten en een goeie locatie om te borrelen is vaak al meer dan voldoende. Anders wordt het zo’n aaneenschakeling van bezigheden om bezig te zijn, terwijl je elkaar vaak ook een tijdje niet hebt gezien en lekker bij wil kletsen.

4. Wat mag een vrijgezellenfeest kosten?

Elke vrijgezel is anders en ook elk budget is anders. Het gaat er vooral om dat er een leuke dag wordt georganiseerd die past bij de bruid of bruidegom. Het vrijgezellenfeest is jullie cadeau aan de vrijgezel, dus hij/zij hoeft natuurlijk niets te betalen. Het totaalbedrag van de dag wordt gedeeld door het aantal personen minus de vrijgezel zelf.

Je kunt niet in ieders portemonnee kijken en geld ligt vaak gevoelig. Het is slim om van tevoren een kader te geven en iedereen een keuze te geveveJe kunt er wel voor kiezen om het programma in delen op te splitsen. Mocht het budget van iemand een stuk lager zijn, dan kan hij er gemakkelijk voor kiezen om bijvoorbeeld niet bij het parachutespringen te zijn, maar wel direct daarna bij het diner en kroegentocht aan te sluiten.

bachelor-mannen

In Nederland zijn we gemiddeld € 125,- kwijt aan een vrijgezellenfeest bij vrouwen. Bij mannen ligt dit bedrag wat hoger. Het is een aardig bedrag, en daar kun je later nog je outfit voor de bruiloft zelf, de eventuele overnachting en het cadeau bij optellen. Dus schroom niet om er eerlijk voor uit te komen wanneer je het te veel vindt.

Uiteindelijk gaat het erom dat je samen bent en met elkaar een leuke dag hebt, en niet wat een bult aan activiteiten je allemaal gaat doen. Waarschijnlijk weet je als organisator prima wat wel of niet bij de vrijgezel past en met een beetje slim organiseren kom je een heel eind.

Er zijn hele leuke en originele activiteiten die niet veel kosten. Een voorbeeld daarvan is het spelen van een citygame of stadsspel. Dan kun je je in verschillende teams opsplitsen (of bij een kleine groep in 1 team met elkaar) en heb je met elkaar een super leuke activiteit voor maar 7,80 pp. Last minute? Bestel onze citygame gemakkelijk online en je kunt binnen 5 minuten starten!

Tip: Spreek bij de eind locatie (kroeg) af wat het ‘drank’ budget is. Als de bar aangeeft dat het budget is bereikt, dan wordt de rekening gesloten en kunnen de ‘achterblijvers’ zelf bestellen.

5. De leukste activiteiten voor de Bachelorette

Centraal bij het vrijgezellenfeest staat de bruid. Kijk dus echt naar wat zij leuk vindt! Een hele middag in een theehuisje kransjes maken, daar kun je maar een enkeling voor porren. Via je grote vriend Google en Pinterest vind je al snel een zee aan ideeën voor wat je kunt doen tijdens het vrijgezellenfeest voor een vrouw. Natuurlijk geven wij je ook graag leuke tips:

#Nr. 1 - Vrijgezellenfeest Citygame
Een super originele en betaalbare activiteit is het spelen van een outdoor escape game! Ook een stadsspel of citygame genoemd. Deze komt in allerlei verschillende thema’s waar je met elkaar in jullie gekozen stad of dorp uitdagende breinbrekers en opdrachten gaat oplossen. Super handig dus, want nu hoef je niet zelf allerlei opdrachten te verzinnen voor de vrijgezel. Kies voor de hilarische citygame De Wedding Game, de nummer #1 vrijgezellenfeest citygame voor vrouwen. De bruiloft begint over 1,5 uur maar is nog niets geregeld, jullie gaan met elkaar aan de slag om de bruiloft van de aanstaande te redden. Je komt op de leukste plekken van de stad en voert de gekste opdrachten uit om er met elkaar een virtueel topbruiloft van te maken!

Liever een andere citygame spelen? City Adventures biedt o.a. ook het zenuwslopende jachtseizoenspel The HuntHier splits je jullie groep in verschillende teams de hunters tegen de criminelen. Wie wint deze spannende strijd? Of wat dachten jullie van het moordspel Sherlock of de outdoor escape game Escape the City. Met deze activiteit ben je ongeveer 1,5 uur zoet en betaal je slechts 9,50 p.p. Je kunt deze bij ons heel gemakkelijk online boeken  cityadventures.nl >

Vrijgezellenfeest activiteiten tips#Nr. 2 - Boek een borrelboot 
 Dit kan in iedere stad in Nederland. Je kunt zelf een sloep huren met een schipper of misschien ken je wel iemand die een bootje heeft en wel zin heeft om een stel vrolijke meiden rond te varen. Sla genoeg hapjes en wijn in en vergeet je muziekboxen niet! Maak van tevoren een playlist met de favoriete nummers van de bruid en je bouwt zo een leuk vrijgezellenfeest. Je kunt natuurlijk ook een professioneel bedrijf zoeken die borrelboten verhuurd. Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat het een onwijze gave activiteit is voor je vrijgezellenfeest. Je bent echt een tijdje onderweg en ontdekt de stad en elkaar om een andere manier zo op het water.

Tip: Vraag van tevoren of iedereen een cadeautje koopt, of herinnering meeneemt van de vrijgezel. Stop deze bij elkaar en tijdens de boottocht mag de vrijgezel steeds een cadeautje of herinnering openmaken en raden van wie deze is? Ik kreeg bijvoorbeeld een pot Nivea en wist gelijk dat ik die van Corine had gehad. Wij hadden als peuter namelijk ons hele lijf ermee ingesmeerd en onze moeders hadden er een foto van gemaakt. Zo lang kennen wij elkaar al.

#Nr. 3 - Chocolade Workshop
Oké, Ik ben het helemaal met je eens! Bij het woord workshop krijg je al snel de kriebels. Een paar uur moeten luisteren naar iemand die iets voordoet, wat je dan stoïcijns na moet doen? Ik snap het! Maar chocola….. daar houdt toch iedere vrouw van! Je kunt er natuurlijk een spannend vrijgezellensausje overheen gooien! Wist-je-dat het bijna in ieder stad kan? Erotische bonbons maken, sexy lingerie met chocolade pimpen, een naaktmodel met chocolade naschilderen of je eigen smaak chocolade mengen en daar een mooie vorm van boetseren. Ik ben benieuwd welke vorm jij kiest 😊. Gegarandeerd een spannend, verleidend en lekker uitje! Je kunt een Chocolade Workshop voor je vrijgezellen bijvoorbeeld boeken bij Chocoloca.nl >leuke-ideeen-vrijgezellenfeest-vrouw

#Nr. 4 - The Bachelorette Escape Game
Zin in een toffe en uitdagende activiteit voor jullie vrijgezellenfeest? Boek dan een escape room om met of tegen elkaar te spelen. In Noord-Holland kun je terecht bij Escape Room Schagen. Lossen jullie samen het moordmysterie op in Space Lab met behulp van een echte AI robot en veel gave technische effecten of stappen jullie in het sprookje van de The Chocolate Factory en lossen jullie uitdagende puzzels op om zo het geheime recept van de chocoladefabriek te stelen? Kijk voor meer informatie op escaperoomschagen.nl >

vrijgezellenfeest-escape-room-schagen

#Nr. 5 - Bollywood, buikdans, salsa of paaldans workshop

Als de bruid van dansen houdt dan is het natuurlijk te gek om daar iets omheen te verzinnen. Tegenwoordig kun je echt van alles vinden op dansgebied! Zijn jullie echt een sportief stel meiden, dan zou ik voor de paaldans workshop gaan. Wil je echt iets nieuws proberen? Probeer dan eens te dansen als een echte bellydanser, niet makkelijk kan ik je verzekeren. Bollywood of Salsa dansen is natuurlijk ook hartstikke leuk. Na al dat dansen lusten jullie vast wel weer wat. Dus zoek daarna een leuke bar in de buurt voor een lekkere borrel of frisje!

#Nr. 6 - Bride2be Bachelorette fotoshoot
Is jullie Bride2Be een echt lady, dan houdt ze vast van make-up, hairstyling, camera’s, bubbels en cupcakes: een Bachelorette fotoshoot! Niet alleen voor de bruid, alle dames worden in de lak gezet en krijgen een prachtig zelfportret mee naar huis. Voor dit uitje moet je wel iets meer in de buidel tasten, maar je hebt natuurlijk wel een memory for life! Julie zijn gelijk klaar voor een spetterende avond! Ik zeg niets meer aan doen!

#Nr. 7 - Your marriage is a Rollerskating Ride!
Het rolschaatsen is weer helemaal terug. Vroeger maakten we de straten onveilig met onze felroze en blauw rollerskates. Nu kun je er een heel uitje van maken. Via de Roller Dreams bij WONDR in Amsterdam maken ze er wel een heel gaaf feestje van en draaien ze je favoriete muziek erbij in een fantasierijk discoparadijs.

6. De leukste activiteiten voor een Bachelor party

Bij de bachelor van de man gaat het er vaak wat ruiger aan toe: blowkarten, lasergamen, whipe-outs, jetskiën en quad rijden! Het liefst een heel weekend lang! Als ze niet kunnen kiezen, dan plannen ze alles op 1 dag: Een échte mannen dag! Super leuk natuurlijk maar ook voor de mannen geldt het advies dat één of twee activiteiten afgewisseld met een bierproeverij en afsluitend met een kroegentocht al een te gekke dag bij elkaar is. Hierbij nog wat verrassende tips voor het mannen vrijgezellenfeest om jullie op weg te helpen.

#CarSmashen
Serieus?! Heb je hard gespaard voor huisje, boompje, beestje, trouwen een auto! En dan ga je hem slopen? Zeker, dit is de rage onder mannen bachelors. Aangemoedigd door opzwepende beats kun je met je maten je overtollige energie uitbundig botvieren op blik. Voor het betere beukwerk is er keus genoeg: van breekijzers, ijzeren staven tot betonscharen. Je mag alles gebruiken, natuurlijk wel met een veiligheidsbrilletje op. In veel steden kun je dit al doen!

activiteiten-vrijgezellenfeest-man

#TheHunt Citygame 
Een hele originele activiteit om tijdens een mannen vrijgezellenfeest te doen, is het spelen van een citygame. Ben je op zoek naar flink wat actie? Speel dan het zenuwslopende jachtseizoenspel The Hunt! Als crimineel moet je van de radar zien te blijven, want voor je het weet word je gepakt door de groep hunters. Ben je gepakt, dan kun je 3 minuten niets doen en verliest jouw team punten. Zet het dan op een sprinten om daarna weer verder te kunnen spelen. Je bent gegarandeerd van een flinke strijd en komt er al snel achter wie het meeste lef toont of de strijd op een tactische manier weet te winnen.

Je kunt de citygames van City Adventures al spelen vanaf 9,50 p.p. waar en wanneer jullie maar willen! Weten jullie al je sporen van een wilde nacht uit te wissen in het hilarische stadsspel The Hangover Game? Verloren tanden, een vreselijke tatoeage, vreemde vrouwen parfum om je heen. En het huwelijk is vandaag! Jullie gaan er in teams op uit om er alles aan te doen om de bruiloft te redden. Je voert lachwekkende opdrachten uit: zoals ontwijk de ex en betaal de stripper, je regelt het trouwpak, de ringen en de taart! En dat alles in 1,5 uur.

vrijgezellenfeest-mannen
Speel je liever een detectivegame waar je met elkaar een moord op moet zien te lossen als een ware Sherlock? Kies dan voor de citygame Sherlock. Kijk op onze site voor alle spellen die je heel gemakkelijk online kunt bestellen, cityadventures.nl >

#EscapeRoom Battle
Ben je op zoek naar een originele binnen activiteit? Ga met elkaar de strijd aan in een uitdagende escape room! In Schagen kun je tegen elkaar battlen in Space Lab! Deze kamer zit vol met hightech snufjes en brengt je gegarandeerd tot een explosieve uitbraak. Deze kamer wordt regelmatig gespeeld tijdens vrijgezellenfeesten met mannen en wordt als een topervaring beschouwd!
Vrijgezellenfeest-mannen-escape-room

#The Axe Effect - bijlwerpen tijdens je vrijgezellenfeest
Met de mannen een bijltje werpen en ontdekken wie de echte Viking is onder jullie! Dat kan tegenwoordig in heel veel steden. Google op bijlwerpen of Axe Throwing en je vindt een hele rits aan bedrijven. Urban Axe Throwing in Amsterdam - The Axe Effect is wel de bekendste. Deze trend is overgevlogen vanuit Amerika. Je kunt echt even lekker uitrazen en het beest in jezelf loslaten! En als je denkt dat het makkelijk is, dan valt het nog vies tegen. Er komt zeker techniek, ritme en nauwkeurigheid bij kijken. Maar even lekker met een harde brul een bijl gooien, is natuurlijk ook al hartstikke lekker. Vaak kun je het Axe Trowing uitbreiden met verschillende arrangementen zoals, Bad Axe BBQ, Hakken & Stamppot eten, Tripel Axe Throwing en een speciale Bachelor Party pAXE!

#Partybus Limousine of Hummer huren
Als een ruige rockband rondtoeren in een complete partybus of in een super de luxe limousine met privé chauffeur rondgereden worden. De ultieme jongensdroom. Je kunt het waar laten maken tijdens het vrijgezellenfeest van jullie bachelor! Uiteraard ook een handige als je van A naar B vervoerd moet worden en niemand de BOB hoeft te zijn. Vaak is er standaard een dikke muziekinstallatie aan boord waar je de favo beats van de vrijgezel door de speakers kunt laten knallen. Je kunt via verschillende organisaties boeken, vaak kun je ook nog voor een speciaal thema kiezen, zoals: Skihut, karaokebar, house tempel of tropical beachbar. Kies voor datgene dat bij de vrijgezel past.

7. Vrijgezellenfeest outfit vrouw of man en versiering

Ben je wel eens in Dublin of Engeland geweest? Daar weten ze wel hoe je een over the top Stag & Hen party moet organiseren. Tijdens mijn studie in Manchester heb ik mijn ogen uitgekeken. Alle varianten kwamen wel voorbij, en niet alleen de bachelor is verkleed. De hele groep gaat all the way! Vrouwen compleet gehuld in mega opblaaspiemels of outfits van Unicorns, Cheerleaders, Sexy Gansters of Wednesday Addams. En ook de mannen gaan all-out: Maffiakostuums, Fred Flintstone, Sexy Maid, Oompa Lumpa’s, Elvis of Superman outfits. Het kan ze echt niet gek genoeg!

Daar sta je letterlijk voor L*l als je niet verkleed gaat met je vrijgezellenfeest. In Nederland hoeft het allemaal niet zo mal! Het is wel gebruikelijk om de bruid of bruidegom iets opvallends te geven zodat ze te herkennen zijn. Bijvoorbeeld een sjerp voor de bruid met ‘Bride to Be’ of een kroontje of bruidsluier. Bij de mannen zie je hier en daar een roze bunny voorbij hoppen of een bachelor met een naakte mannen shirt aan en een pruik op.

vrijgezellenfeest-outfit-vrouw-man

Tip: Het is natuurlijk wel gaaf om allemaal in een thema te gaan. Dus als je denkt dat het kan! Go for it! Maar als je ook maar een beetje twijfelt of de vrijgezel het leuk vindt om als roze varken door de stad te knorren, doe het dan niet. Dat geldt natuurlijk ook voor die stripact.

We hopen dat jullie door dit blog geïnspireerd zijn om er een hele toffe vrijgezellenfeest van te maken met elkaar! Heb je zelf ideeën, tips of vragen? Leuk als je ze met ons deelt!

Wil je een citygame van City Adventures spelen tijdens jullie vrijgezellenfeest?
Vind dan hier alle benodigde informatie: cityadventures.nl >

Reacties
Categorieën