Wat is Augmented Reality

Wat is Augmented Reality?

05 januari 2023

Augmented Reality (AR), ookwel toegevoegde realiteit, is een technologie waarbij de fysieke wereld verrijkt wordt met digitale informatie. Dit kan via een tablet, smartphone of AR bril. Met AR kun je de ‘echte’ wereld nog steeds zien, echter wordt deze vermengd met hologrammen. Je ziet de wereld met een extra laag informatie eroverheen. Dit is een verschil met VR (Virtual Reality) waarbij je een volledige 3D-wereld ervaart.

6 innovatieve voorbeelden van Augmented Reality

Augmented Reality (AR) wordt steeds makkelijker te gebruiken. Met de meeste smartphones zijn al veel mogelijkheden, zonder dat je daarvoor een app hoeft te downloaden of een bril hoeft te gebruiken. Dat maakt het makkelijker om AR in te zetten. We omschrijven 6 verschillende voorbeelden waar AR succesvol toegepast wordt:

1. AR in de Gezondheidszorg

In de gezondheidszorg wordt tegenwoordig Augmented Reality steeds vaker toegepast. Via AR kunnen artsen informatie geven aan patiënten over bepaalde ziekte of aandoeningen. Een AR simulatie van bijvoorbeeld de oogziekte staar kan de familie helpen begrijpen wat de patiënt ervaart qua zicht. Maar ook tijdens operaties kan AR gebruikt worden. Zo kunnen artsen stap voor stap bepaalde procedures inzichtelijk krijgen en vitale informatie over de patiënt zien als ze opereren met een speciale AR-bril. Hierdoor kan er nog beter gewerkt worden. In de nazorg kunnen patiënten geholpen worden door digitale zorgverleners via AR-apps die patiënten eraan helpen herinneren wanneer ze wat moeten bewegen, eten of medicatie innemen.

augmented-reality-in-de-gezonheidszorg

2. AR (City) Games

De bekendste AR game is Pokémon Go, waar ineens een Pokémon op het schoolplein verschijnt. AR Dragon en AR Sports Basketball zijn ook grote spelers op het moment. Een minder bekende maar veel gespeelde AR game is Domino World. Ouderwets domino banen bouwen, gewoon in je eigen huiskamer zonder dat je huisdier de steentjes omver kan gooien.

Je kunt ook Augmented Reality Citygames spelen. Dit zijn gps spellen waar een extra (fantasie) laag over jouw eigen stad of dorp wordt gelegd. Er verschijnen beelden of objecten in de stad die je niet met het blote oog kunt zien, waardoor het spel nog meer tot leven komt. City Secrets biedt bijvoorbeeld interactieve stadsspellen aan met AR in Venlo waardoor verloren verhalen uit het verleden tot leven komen.

3. AR in de industrie

AR kan ook goed ingezet worden in de industrie. AR helpt bij het ontwerpen van producten. Dankzij augmented reality kunnen productontwerpers bepaalde prototypen tot leven brengen, waardoor je eromheen kunt lopen, kunt gaan testen en onderzoeken voordat die nieuwe elektrische auto überhaupt geassembleerd is. Ook helpt AR om medewerkers te trainen over machines en apparatuur,  voordat ze echt met de productie aan de slag gaan. Dit helpt de productiviteit en veiligheid binnen de industrie te verhogen.

4. AR marketing

AR is een sterke marketingtool voor veel bedrijven. Winkels gebruiken AR om klanten te helpen bij het maken van een keuze. Als een klant bijvoorbeeld een nieuwe bank wil kopen, kan de winkel een 3D-model van de bank laten zien, zodat de klant kan zien hoe de bank in zijn huis zal staan.


Ook kun je bijvoorbeeld via AR laten zien hoe een jurkje staat bij de klant, zonder dat ze zich naar de pashokjes hoeft te slepen.

Ook bestaan er al vele Social Media AR-filters om de bekendheid van bepaalde merken te stimuleren. Facebook heeft hiervoor Spark AR studio ontwikkelt waarmee gebruikers gratis filters kunnen maken voor hun Insta of Facebook stories. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Instagram AR -filter van Starbucks.

AR-marketing

Grote bedrijven zoals PepsiCO gebruiken AR in uitdagende marketingcampagnes om meer interactie met hun brand te creëren. Moet je deze video eens zien: bij een bushalte in Londen zie je een sluipende tijger, een neerstortende meteoor en een tentakel van een alien die mensen van de straat plukt. Te gek toch!


5. Tactical Augmented Reality

In het leger gebruiken ze de AR-technologie om met TAR (Tactical Augmented Reality) een beter beeld van de situatie aan de soldaten te geven. Ze kunnen via TAR hun positie en die van vriend of vijand zeer nauwkeurig bepalen. Deze techniek zal in de toekomst night vision en andere draagbare gps systemen in het leger gaan vervangen.

6. Sporten met Augmented Reality

Ja ja ….. ook de sportwereld blijft zeker niet achter. Zo kun je in onze eigen Amsterdam al sporten met AR technologie bij HADO. HADO is een unieke combinatie van sport en gaming en ’s werelds eerste techno sport. Het is een intensieve en strategisch versie van trefbal. HADO gebruikt AR-technologie om een laag over de echte wereld te projecteren. Je kunt verder vrij een potje dodgeball spelen zonder dat je vast zit aan controllers of kabels.


Zoals je leest zijn de manieren waarop Augmented Reality wordt toegepast zeer divers. In de toekomst zal AR alleen nog maar meer gebruikt worden. AR heeft veel potentie en zal in de toekomst steeds meer onderdeel van ons dagelijks leven worden.

Reactie plaatsen