Wat is teambuilding

Wat is teambuilding?

02 januari 2023

Teambuilding is het proces van groepsactiviteiten waarbij een team samenwerkt aan de ontwikkeling van een gezamenlijk doel. Teambuilding wordt doorgaans ingezet om het algeheel functioneren van het team effectiever te maken en te verbeteren, het werkplezier te verhogen en om problemen op te lossen.

Verschillende manieren om teambuilding te bevorderen zijn:

Bij teambuilding denk je al snel aan de welbekende brainstormsessies met post-its op een grote flipover op een externe locatie met weinig prikkels. Letterlijk worden hier regelmatig de welbekende hutjes op de hei voor geboekt.

Er zijn verschillende manieren om teambuilding te bevorderen:

Zorgen voor heldere doelen en verwachtingen. Wat wordt er van alle leden binnen een team of afdeling verwacht en wat is je gezamenlijke doel. Hoe kunnen teamleden beter samenwerken en werk efficiënter uitvoeren.

Zorgen voor goede communicatie! Communicatie is de sleutel tot de oplossing van zoveel problemen. Door open en eerlijk te communiceren en te luisteren naar elkaars ideeën en bezorgdheden, kunnen teamleden beter samenwerken en problemen op een effectievere manier oplossen.

Zorgen voor een positief werkklimaat! Door een respectvolle omgeving te creëren, kan het werkplezier verhoogd worden en kan het team beter functioneren.

Bied leiderschapskansen! Door teamleden de kans te geven om leiderschap te tonen en verantwoordelijkheid te nemen, kunnen ze hun vaardigheden en zelfvertrouwen versterken.

Organiseer teamuitjes en andere teambuilding activiteiten! Door teamleden de kans te geven om tijd door te brengen met elkaar in een ontspannen setting, kunnen de relaties tussen teamleden en de teamgeest worden versterkt.

Bied diversiteit: Door teamleden met verschillende achtergronden, vaardigheden en perspectieven samen te brengen, kan het team profiteren van een breder scala aan ideeën en oplossingen.

Teambuilding is een continu proces waar het team regelmatig  in moet uitgedaagd worden om aan te blijven werken. Het eindelijke bedrijfsdoel van deze teambuilding processen is een hogere productiviteit en een positiever werkklimaat.

Wat zijn goede teambuildingsactiviteiten?

Er zijn veel activiteiten die je kunt toepassen als teambuilding activiteit. Dit is natuurlijk wel afhankelijke van de teamsamenstelling, de persoonlijke interesses en voorkeuren van het team als geheel. Maar net zo belangrijk ook jullie hoofddoel van de activiteit. Wij zochten een aantal verschillende vormen van teambuildingactiviteiten voor je uit:

  • Outdoor activiteiten: Activiteiten zoals boogschieten, kajakken, raften, abseilen of een survivaltocht kunnen helpen om het team te verenigen en samen te werken terwijl ze nieuwe uitdagingen aangaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van het spelen van een citygame op een locatie in de buurt. Je leert je collega’s vanuit een hele andere manier kennen tijdens het spelen van een uitdagend stadsspel.


  • Kookworkshops: Alleen samen van een diner genieten is meer een leuk uitje. Wil je het diner upgraden naar een leuke teambuildig activiteit, ga dan voor een kookworkshop. Het team bereidt samen het diner, werkt daarbij hun communicatieve en samenwerkingsvaardigheden en als bedankje voor alle moeite kunnen ze samen genieten van een door hunzelf bereidt diner.
  • Sportwedstrijden of -activiteiten: Sport verbroedert verbind, wordt vaak gezegd. Niets is minder waar. Door het team te laten deelnemen aan een sportwedstrijd of -activiteit, kunnen ze samenwerken en plezier hebben terwijl ze competitief zijn. Denk hierbij aan volleybal, tennis, padel, golf of misschien zelfs een bedrijfscompetitie zaalvoetbal.
  • Escape rooms: Door het team te laten samenwerken om uit een escape room te ontsnappen, kunnen ze hun probleemoplossend vermogen en communicatievaardigheden versterken. Je kunt iemand meenemen die van achter de schermen het team observeert en na afloop hiermee aan de slag gaat met het team. Er zijn escape rooms die dit graag mogelijk maken. Een daarvan is Escape Room Schagen.
  • Creatieve activiteiten: Creativiteit moet vloeien en heb je regelmatig nodig in het dagelijks leven en ook in een team. Activiteiten zoals schilderen of muziek maken kunnen helpen om het team te ontspannen en te verenigen. Ook kan de ontspanning zorgen voor nieuwe ideeën of oplossingen voor vraagstukken op de werkvloer.
  • Teambuilding workshops of trainingen: De keuze uit specifieke teambuilding workshops en trainingen is reuze. Kies er een die aansluit bij het doel van jullie teambuilding en verlies daarbij niet uit het oog wat het team leuk is. Combineer training en fun.

Volg ons voor meer kennistips over teambuilding activiteiten en meer!

Reactie plaatsen