De leukste uitjes en beste hotels in Lelystad
Flevoland
Stefanie
Flevoland
11/23/2023

De leukste uitjes en beste hotels in Lelystad!

11/23/2023

Lelystad is de trotse hoofdstad van de provincie Flevoland. Gelegen in het hart van Nederland, is Lelystad één van de jongste gemeentes van Nederland. Gesticht in 1967 en uitgegroeid tot gemeente in 1980, is Lelystad een stad die symbool staat voor innovatie, ‘land van water’ en vooruitstrevendheid. Je vindt hier geen historisch centrum met oude grachtenpandjes, oud stadhuis of historisch waaggebouw.

Lelystad is een stad van een heel ander kaliber, met een waterrijke & interessante ontstaansgeschiedenis en een schatkist aan architectonische iconen om te bewonderen. Ontdek Lelystad in ons nieuwste blog - jouw inspiratiebron voor een geweldig Lelystad-avontuur!

Lelystad, een moderne stad vol mogelijkheden

In deze jonge stad is er van alles mogelijk! Begin je dagje uit in Lelystad met een bezoek aan het interactieve Batavialand, speel daarna met je gezelschap een spannend stadsspel in het stadshart van Lelystad. Geniet met elkaar van een gezellig avondje uit om vervolgens de dag af te sluiten in een comfortabel hotel in Lelystad. Je kunt ook super goed en voordelig shoppen in Batavia Stad of de prachtige uitgestrekte natuur rondom de Lelystad ontdekken.

De 7 leukste uitjes in Lelystad

Lelystad biedt een unieke combinatie van hele leuke uitjes in de stad en de meest prachtige natuur rondom de stad! In dit blog ontdek je de zeven leukste uitjes in en rondom Lelystad. Super handig als je een dagje uit of weekendje weg naar Lelystad op de planning hebt staan.

Tip 1. Shop till you drop bij Batavia Stad Fashion Outlet in Lelystad!
Voor een stijlvolle en betaalbare shopervaring met een uitgebreid aanbod van bekende merken ga je naar Batavia Stad. In het Bataviakwartier vind je meer dan 250 gerenommeerde kledingmerken.

De promenade langs Bataviahaven biedt de perfecte ambiance om na al het winkelen even te relaxen met lekker eten & drinken terwijl je geniet van het uitzicht over het water. Batavia Stad Fashion Outlet biedt daarnaast een schat aan goeie restaurants, gezellige bars, clubs en kroegen.

Tip 2. Beleef het VOC Verleden in Museum Batavialand
museum-batavialand

Krijg je geen genoeg van Batavia? Bezoek dan het museum Batavialand, waar je jezelf kunt onderdompelen in de rijke nationale VOC historie. Ontdek het Land van Water in het museum op de scheepswerf en aan boord van de nagebouwde historische VOC-schip de Batavia. Het binnen en buitenmuseum zit vol leuke doe dingen voor alle leeftijden, zoals; het Watertheater, interactieve speelvloer, oudhollandse spellen, workshops knopen leggen en kanonschieten elke 1e zaterdag van de maand. 

Lees meer op batavialand.nl

Tip 3. Stadshart Lelystad ontdekken met een uitdagend stadsspel
Lelystad is ontstaan door landwinning, waarbij dijken zijn gebouwd en land is drooggelegd. De stad ligt ongeveer vijf meter onder zeeniveau en is een jonge en moderne stad. In deze stad helaas geen prachtige historische panden uit de Middeleeuwen. Echter zal je aan het oog niets tekort komen als je Lelystad bezoekt! Aansprekende architecten hebben er namelijk alles aan gedaan om Lelystad een eigen oogstrelende identiteit te geven. Er is hard gewerkt aan een levendig Stadshart! In Lelystad kun je dan ook heel gezellig winkelen en eten in de beste restaurants. Wil je Lelystad op een speelse manier ontdekken? Speel dan een uitdagend stadsspel in het centrum van Lelystad.

stadsspel-spelen-in-lelystad

Wat dacht je van het jachtseizoenspel The Hunt, de spannende detectivegame Sherlock of de uitdagende stadsspeurtocht Escape the City. Deze citygames zijn ookwel outdoor escape rooms zijn super leuk om met goed gezelschap te spelen, wanneer jullie maar willen. Je bent niet afhankelijk van externe begeleiders, want dit is namelijk een echt doe-het-zelf uitje welke je eigen telefoon speelt. Druk op start en de citygame gaat beginnen. Wanneer gaan jullie spelen in Lelystad? 

Kijk op cityadventures.nl voor alle informatie!

Tip 4. Waterplezier in Lelystad
Lelystad is, zoals eerder geschreven, de stad van Land & Water. Er is dan ook van alles te beleven op het water! Wist-je-dat Lelystad een super groot strand heeft aan het IJsselmeer? Dit is het Houtribhoekstrand en ligt langs de oever van het zuidelijkste deel van het IJsselmeer. Je kunt er heerlijk en veilig zwemmen. Vanaf Eetcafé the Beach heb je overigens een prachtig uitzicht over het IJsselmeer! Zeker een aanrader als je van het strand houdt.

marker-wadden-in-het-ijselmeer

Wat ook een waterrijke aanrader is, is het nieuwe natuurparadijs in het Markermeer aangrenzend aan Lelystad, genaamd Marker Wadden! Deze natuureilanden zijn aangelegd met zand, klei en slib om de biodiversiteit op het Markermeer te bevorderen. Een verrijking voor vele waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. En jij kunt een bezoek brengen aan dit unieke en fascinerende stukje natuur midden op het water!

Vaar mee met de speciale veerboot vanuit Bataviahaven en maak een prachtige wandeling in deze nieuwe natuur.
Lees op natuurmonumenten.nl wat je er allemaal kunt beleven >

Tip 5. Belevenissenbos van Lelystad is heul veel te beleven!
In het grootste speelbos van Nederland is heel veel te doen. Dit avontuurlijk bos ligt net iets buiten Lelystad en heeft veel activiteiten voor alle leeftijden, een speelparadijs voor jong en oud! Naar hartenlust spelen of bushcampen in dit 40 hectare grote bos, is natuurlijk een geweldig avontuur met je gezin of familie. Maar ook uitermate geschikt voor groepen en bedrijven!

Overal zijn speelplekken, klimroutes en waterfestijnen te vinden. Spelen in dit bos is op eigen risico, dus zonder begeleiding. Mocht je met je bedrijf of school willen komen, zijn er tegen een kleine vergoeding wel weer meer dingen mogelijk. Dit bos van Lelystad is een ware belevenis!
Lees meer op belevenissenbos.nl >

Tip 6. Avontuurlijk vlucht bij Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad
Aviodrome in Lelystad is een fascinerende bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de wonderen van het vliegen. Dit museum biedt een unieke reis door de tijd, waar je je kunt verdiepen in jarenlange luchtvaartgeschiedenis. Er zijn meer dan 100 vliegtuigen die je kunt bekijken, met het pronkstuk van het museum: de enige overgebleven Fokker S.4, een historisch lesvliegtuig uit 1924, die in ere is hersteld in het Aviodrome. Het is de enige S.4 dat de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd en het is daarmee een van de oudste nog bestaande Nederlandse militaire vliegtuigen.  

Hoe gaaf om na al deze kennis over vliegen zelf de lucht in te stijgen! Dat kan bij Aviodrome door een vliegles te boeken. Toen ik net een relatie kreeg met mijn man zo’n 16 jaar geleden, heb ik hem een vliegles bij Aviodrome cadeau gedaan. Wat een geweldige ervaring was dat! De piloot bleek een jongedame, 2 keer zo klein als mijn man. Wouter heeft graag de touwtjes zelf in handen, dus ik dacht even dat ik een grote fout had gemaakt om deze vliegles cadeau te geven. Maar we bleken uiteraard in ijzersterke handen te zijn met deze kundige piloot. En jawel, toen Wouter zelf de kist mocht besturen, genoot hij volop! Maar gaf ook met liefde de stick weer terug😉.

luchtvaartmuseum-aviodrome-in-lelystad
Vliegles bij Aviodrome Lelystad 

Is een echte rondvlucht voor jou wat te hoog gegrepen? Dan biedt het 4D-filmtheater de uitkomst om zelf een vlucht te ervaren en je Aviodrome brevet te halen. Verder is er iedere maand wel een speciale activiteiten zoals deze maand de Sintairklaas show, waar je zelf de Pietloten kunt helpen om de pakjes op tijd bij alle gezinnen te krijgen. Kortom een super leuk uitje voor jong & oud!
Ontdek alles op aviodrome.nl >

Tip 7. Ontdek de uitgestrekte natuur rondom Lelystad
Rondom Lelystad vind je volop natuurpracht. De Oostvaardersplassen is een uitgestrekt natuurgebied van 56 vierkante kilometer. Fiets of wandel in alle rust door de rietlanden, ruige graslanden, waterplassen en bossen. Tip: loop vanaf het Buitencentrum Oostvaardersplassen over een verhard pad naar twee uitkijktorens en geniet van een uitgestrekt uitzicht over de Flevopolder. De Oostvaardersplassen zijn een paradijs voor vogels. Dus voor de vogelaars is het helemaal een feest hier. Lees hier alles over de Oostvaardersplassen >

oostvaardersplassen-vlakbij-lelystad
Oostvaardersplassen 

Houd je van meer ‘drukte’? Dan is Natuurpark Lelystad heerlijk voor een dagtripje in Flevoland. Drukker in de zin van veel verschillende diersoorten die je kunt spotten en een rijke flora en fauna! In het interactieve bezoekerscentrum kun je je wandel- of fietsroute plannen en alvast van alles leren over alle dieren die hier leven, zoals: Wisenten, Przewalskipaarden, Europese otters en Pater Davidsherten. Ook minder bedreigde diersoorten zoals wilde zwijnen, edelherten en elanden lopen er rond. Lees hier meer over Natuurpark Lelystad >


natuurpark-lelystad-
Wisenten (Europese bizons) in Natuurpark Lelystad 

De mooiste blikvangers van Lelystad!

Dit waren onze 7 super tips voor een compleet Lelystad-avontuur! Maar ons blog over Lelystad is natuurlijk niet compleet zonder de mooiste en meest typische iconen van Lelystad uit te lichten. Dit is ‘Typisch Lelystad!’:

De AGORA:
agora-theater-in-lelystad
Agora Theater 

Het opvallende Agora Theater met een prachtig diamantvormige bouw is ontworpen door Ben van Berkel, ontwerper van onder andere de Erasmusbrug. De oranje kleur van het gebouw heeft een achterliggende filosofie. Op een dag reed Van Berkel met zijn auto over de dijk Enkhuizen-Lelystad en op dat moment ging de zon onder. Die gaf verschillende kleuren rood-oranje in het water weer. Toen wist hij het zeker! Oranje, dat wordt de kleur van zijn nieuwe ontwerp. Overigens is niet alleen het gebouw oogverblindend. Ook de shows en theaterstukken die hier in Lelystad plaatsvinden, behoren tot de absolute top van Nederland!


De Zilverparkkade:
stadshart-van-lelystad
Zilverparkkade 

Spraakmakende architectuur met veel ruimte, licht en luxe was het uitgangspunt voor de Zilverkade. De Zilverparkkade is een aaneengesloten rij gebouwen van diverse architecten met ieder hun eigen identieke stijl. Deze kleurrijke appartementen zie je direct als je Lelystad inrijdt en behoren inmiddels tot de iconische skyline van de stad.


Exposure:
Het landschapskunstwerk Exposure van kunstenaar Antony Gormley is een gigantisch beeld van een hurkende man van maar liefst 26 meter hoog. Echt spectaculair om ook van dichtbij te bekijken want het bestaat uit 1800 unieke stalen segmenten.
exposure-in-lelystad

Het standbeeld van Cornelis Lely:

Lelystad werd vernoemd naar de vader van het Zuiderzeeproject, ir. Cornelis Lely. Hij ontwierp in 1891 een plan voor de afsluiting van de Zuiderzee, waarop deze in 1932 door de Afsluitdijk definitief werd afgesloten en het IJsselmeer ontstond. Het standbeeld van Cornelis Lely is destijds in Lelystad onthult en pronkt nu op de Afsluitdijk, om ons te herinneren aan de diepe wortels van de Nederlandse waterwerken en de Flevopolder. 

De 5 beste hotels en verblijven in Lelystad

Wat is er nou leuker om je bezoek aan Lelystad te verlengen met een heerlijke overnachting! Hierbij geven wij jullie onze top 4 van de leukste en beste overnachtingsplekken in Lelystad. 

Van der Valk Hotel Lelystad: Van der Valk in Lelystad is een fantastisch 4 sterren hotel met een wellness & zwembad. Het is goed bereikbaar en heeft gratis parkeergelegenheid. De kamers zijn luxe en groot en bieden een prachtig uitzicht over de stad en de Flevopolder. Van der Valk Lelystad is een hoog hotel waar je extra kunt genieten op de 16e etage in de Skybar BarBoa!! Het is wel een paar minuten met de taxi naar het centrum van Lelystad, maar het Natuurpark Lelystad en Aviodrome zijn weer om de hoek.

Leonardo Hotel Lelystad City Center: Wil je echt in het stadshart van Lelystad overnachten voor een niet al t hoge prijs? Dan is het Leonardo Hotel een super tip, gelegen nabij winkels en restaurants. Gewoon een goed hotel op een toplocatie.

BestMarine Waterchalets Flevo Marina: Voor een luxueus verblijf aan de haven, kies je voor 1 van de 10 mooie waterchalets in de Flevo Marina haven van Lelystad. Je kunt hier genieten van het water en de nautische sfeer. De accommodaties zijn voorzien van een volledig uitgeruste keuken, badkamer, woon- en slaapgedeelte en gezellig terras aan het water.

Huis van Steen: Een gezellige B&B met een persoonlijke touch, gelegen op loopafstand van Batavia Stad en het strand van Lelystad.

Jouw inspiratiebron voor een geweldig Lelystad-avontuur!

Lelystad is een stad die continu in beweging is en zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Of je nu op zoek bent naar cultuur, natuur, avontuur of ontspanning, deze stad verwelkomt je met open armen. We hopen dat ons blog over Lelystad je heeft geïnspireerd voor een leuk dagje uit of weekendje weg! En vergeet niet….. met de stadsspellen van City Adventures is het ontdekken van Lelystad een onvergetelijk avontuur!

Ga naar het aanbod van stadsspellen in Lelystad >>

Reacties
Categorieën