Tips voor een origineel schooluitje
Algemeen
Stefanie
Algemeen
02/22/2023

Tips voor een origineel schooluitje

02/22/2023

Een dagje weg met de leerlingen en studenten tijdens een schooluitje? Organiseer jij het jaarlijkse uitje met de school en ben je op zoek naar de leukste activiteiten? Dan kun je daar vast wel wat hulp bij gebruiken! We geven je de beste tips en leukste groepsactiviteiten bij het organiseren van een origineel schooluitje in Nederland. Activiteiten die geschikt zijn voor een grote groep studenten van het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (mbo), het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (wo). Activiteiten die gemakkelijk te organiseren zijn, niet te veel geld kosten en de samenwerking tussen de leerlingen bevorderen!

Waarom een schooluitje?

Een schooluitje of schoolexcursie kan een onderdeel zijn van de jaarlijkse introductieweek, schoolkamp, werkweek, schoolreis, studiereis of afsluiting van het schooljaar. Het kan ook zijn dat jullie iets te vieren hebben met de hele school zoals een jubileum. Tijdens een dagje uit met de school leer je elkaar beter kennen in een andere omgeving dan de school. Leuke dingen doen met elkaar en er samen op uitgaan, bevordert de band tussen de leerlingen onderling en tussen de leerlingen en docenten. Je bouwt herinneringen op en er ontstaan nieuwe vriendschappen!

waarom-een-schooluitje-1

Het versterkt de sociale vaardigheden en zelfstandigheid van de leerlingen en bovenal levert het natuurlijk een hoop plezier op! Allemaal gouden redenen om een gaaf uitje met de school te organiseren.

Wie organiseert het schooluitje?

Omdat er bij de organisatie heel wat komt kijken, is het slim om een feestcommissie op te richten! Het schooluitjecomité bestaat vaak uit een groep van 2 of 3 docenten, een leidinggevende van de school en wellicht een ouder van de ouderraad. Zij bundelen de krachten samen om er met elkaar iets moois van te maken.   

Wat is het budget?

Het belangrijkste is dat alle leerlingen mee kunnen met het schooluitje. Dus probeer de kosten zo laag mogelijk te houden. Als je boekt buiten het hoogseizoen, is het vaak al goedkoper. Wanneer je zelf uitjes en activiteiten plant in plaats van het uit te besteden, bespaar je al veel kosten. Ben je van plan te overnachten? Kies dan voor goedkope accommodaties zoals een jeugdherberg of vakantieboerderij. Bij veel scholen staat het budget voor schoolactiviteiten overigens al vastgesteld. Aan het begin van het schooljaar is een (vrijwillige) ouderbijdrage gevraagd waar excursies, uitjes en andere extra’s van betaald moeten worden.

Meer budget nodig voor jullie schoolevent?

Hoe leuk en leerzaam is het als de leerlingen maanden van tevoren een schoolfair organiseren. Ze kunnen dan hun familie & kennissen uitnodigen en bijvoorbeeld buurtgenoten, de burgemeester en de wethouder van cultuur en educatie? Tegen entree mogen alle genodigden de schoolfair bezoeken en alle opbrengsten van de fair gaan natuurlijk in de pot van het schooluitje! Tijdens de fair kunnen leerlingen bijvoorbeeld hun zelfgemaakte kunstwerken verkopen, zelfportretten tekenen, hun talenten laten zien en horen op het podium, popcorn & hotdogs verkopen en leuke spelletjes spelen tegen een kleine bijdrage. Gelijk een mooi project voor de vakken economie, techniek, handvaardigheid, muziek en dans!

De leukste groepsactiviteiten tijdens een schooluitje

Groepsuitjes zijn er in allerlei vormen. We hebben de leukste groepsactiviteiten voor je op een rij gezet, verdeeld in outdoor, indoor, sport en creatief! Met een beetje slim organiseren hoeft een dagje uit met de school niet duur te worden. 

1. Outdoor activiteiten voor een schooluitje

Tijdens een outdoor activiteit ben je echt even met elkaar op pad, weg van de school in de frisse buitenlucht!

 • Speel een originele citygame met de hele school! Een super leuke outdoor teambuilding activiteit die heel geschikt is voor grote groepen. Ga met je hele school in verschillende teams de strijd met elkaar aan tijdens de leukste stadsspellen als: het interactieve stadsspel Escape the City, het jachtseizoenspel The Hunt, de spannende moordmysterie Sherlock of het intelligente veroverspel Kolonisten. Met de citygames van City Adventures ben je al voor 9,50 per persoon klaar, ze zijn overal te spelen in iedere stad of dorp van jullie keuze (zelfs in de wijk rondom de school) in het Nederlands of Engels. Onlangs ging de Hogeschool in Den Haag met elkaar de strijd aan met wel 700 studenten. Het was een groot succes! Gegarandeerd een origineel en onvergetelijke uitje met de hele school!
  groep-studenten-tijdens-een-schooluitje
 • Een dagje Texel is altijd een goed idee! Het feest begint al op de boot, aangekomen op Texel staan de fietsen en tandems al voor jullie klaar (e-bikes of TukTuk’s kan natuurlijk ook😉). Na een stukje fietsen laat de Texelse Oesterman jullie de lekkerste oesters proeven, die jullie zelf mogen rapen op het wad. Daarna fietsen jullie door naar de vuurtoren van de Cocksdorp, waarna een jutter jullie het strand op een andere manier laat zien. Sluit je dagje Texel af met een heerlijke BBQ bij een strandtent en jullie dagje uit is een groot succes!
 • Beleef Expeditie Robinson met je school! Op vele locaties in Nederland kun je Expeditie Robinson met elkaar spelen met proeven als boogschieten, touwtrekken, rekenproef, water race, XL Jenga, hindernisbaan, vuur maken en schat zoeken. Dit zijn super leuke activiteiten waar je elkaar goed leert kennen.
 • Survivaldag voor scholen! Ga met elkaar op pad in een avonturenbos en klauter over spannende bruggen, bedwing hoge touwnetten en laat je gaan op de zip-lines. Een avontuurlijke beleving midden in de natuur. Ideaal als een actief uitje maar ook geschikt voor een werkweek of een kennismakingsdag, waarbij iedereen elkaar en elkaars kwaliteiten leert kennen.
 • Nog extremer? Kijk dan eens bij Meet the Marines met de hele school 24 uur op missie en getraind worden door echte mariniers? Dat kan en geeft zeker een bijzondere ervaring van verbondenheid, kracht en toewijding.
  Andere leuke & avontuurlijke outdoor activiteiten zijn kajakken, branding raften, beachvolleybal, golf- of kitesurfen, paintballen of outdoor lasergamen.

2. Indoor Activiteiten - schoolexcursie 

Met een grote groep een leuke indoor activiteit vinden is een uitdaging. Als je goed speurt, zijn er een aantal hele goeie opties:

 • Lasergame Event met de school. Er zijn verschillende organisaties die aanbieden om op jouw locatie (bijvoorbeeld jullie sporthal) een lasergame party te organiseren. Ook kun je een Silent Disco huren compleet met karaoke set zodat je er een avondvullend programma van kunt maken.
 • Ontsnap met je school uit de escape room! Deel de school op in verschillende teams en bezoek jullie lokale Escape Room. Bijvoorbeeld bij de Escape Room in Schagen is dit mogelijk! Weet jullie team te ontsnappen uit de spannende Escape Room Space Lab? Lukt het ze het geheime chocoladerecept te stelen van de lekkerste escape room van Nederland? De teams moeten onderling echt samenwerken en alle raadsels oplossen. Zodra dit lukt brengt dat een energieboost voor het hele team!
  ontsnap-met-je-school-uit-een-escaperoom
 • Op bezoek bij Microsoft Nederland. Krijg de kans om met je school per klas een nieuwe app te pitchen en presenteren aan investeerders. Vooral leuk voor studenten van een ICT opleiding. En dat alles in 1,5 uur tijd! Een cool en leerzaam uitje!
 • Spring eruit bij Bounce Valley! Even lekker met alle leerlingen los? Ga naar Bounce Valley! Ze hebben verschillende locaties in Nederland. Ze hebben goeie deals voor grote groepen!

3. Sportwedstrijden & sportieve activiteiten

Sport verbindt, wordt vaak gezegd. Niets is minder waar! Door de leerlingen te laten deelnemen aan een sportwedstrijd of -activiteit, kunnen ze samenwerken en plezier hebben terwijl ze vitaal bezig zijn. Denk hierbij aan volleybal, tennis, padel, golf of misschien zelfs een schoolcompetitie Bubble Voetbal!

ijsbad-workshop-met-de-school

Een extra uitdaging hieraan toevoegen? Kies dan voor een ijsbadworkshop! Hoe gaaf om allemaal de kracht van koude te ervaren en te worden begeleid door professionele Adem & Koude Trainers om in een ijsbad te gaan?! Dat gaat echt niemand vergeten.

4. Creatieve activiteiten tijdens jullie uitje met school

Creativiteit moet vloeien en zorgt voor spontane openbaringen en gezelligheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan creatieve en inspirerende workshops op het gebied van dans, toneel, beeldende kunst en muziek! Activiteiten zoals schilderen, muziek maken, graffiti, glas bewerken, breakdancen, fotografie, rappen of een DJ workshop zijn allemaal super creatieve uitje en leuk om met elkaar te beleven. Uiteraard hangt e.a. af van het type studenten en de aandachtsspanne.

graffiti-workshop-met-school
foto: Griftland College tijdens graffiti workshop

Deze uitje zijn natuurlijk ook heel goed met elkaar te mix & matchen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een treintour naar jullie favoriete stad waar jullie met de hele school een spannende citygame The Hunt gaan spelen. Maak daarna een reuze graffiti artwork in de stad en geniet van een lekkere BBQ bij een stadsstrandje en jullie schooluitje kan niet meer stuk!

Overige tips bij het organiseren van een geslaagd uitje voor de hele school:

1. Zorg voor voldoende begeleiding

2. Vervoer tijdens het schooluitstapje
De maanden mei, juni, september en oktober zijn de drukste maanden voor de busbedrijven. Dus reserveer tijdig. Buiten het seizoen zijn de kosten lager. Je kunt je uitje natuurlijk ook in de omgeving van school organiseren. Dit zorgt gelijk voor verbinding met de wijk en de lokale ondernemers.

3. Plan genoeg vrije tijd in tussen de activiteiten
Het slim om het uitje niet van minuut tot minuut vol te plannen. Geef leerlingen extra tijd die ze zelf mogen indelen met bijvoorbeeld het verkennen van de omgeving, het sluiten van vriendschappen of gewoon even chillen. Zorg voor duidelijke afspraken en spreek een tijd af dat iedereen weer aanwezig is op dezelfde plek.

4. Denk aan een verzekering
Tijdens een schooltrip heb jij met de school de verantwoordelijkheid over de leerlingen. Denk eraan om een schoolreisverzekering af te sluiten voordat je op pad gaat. Hiermee kun je grote groepen verzekeren voor noodhulpverlening, onverwachte medische kosten en ongevallen.

Hoe kan City Adventures helpen bij jullie schooluitje?

We hopen dat jullie met dit blog geïnspireerd en geholpen zijn om een groot succes te maken van jullie schooluitje! Je kunt bij City Adventures spannende, creatieve en actieve citygames boeken in de stad, dorp of wijk van jullie keuze. Interactieve GPS speurtochten in vele verschillende thema’s en geschikt voor alle leeftijden. Je kunt het spelen wanneer je maar wilt met veel teams tegelijk. Ideaal voor schooluitjes. Jullie zijn niet afhankelijk van externe begeleiders of vaste boekingstijden, waardoor de prijs per persoon laag blijft. 

Het enige dat je nodig hebt is één telefoon per team met de gratis app en een unieke spelcode voor het aantal teams waar jullie dit avontuur mee gaan spelen. De meest gespeelde spellen tijdens schooluitjes zijn Escape the City, Sherlock en The Hunt. Een super leuk groepsuitje voor de hele school.

Uiteraard helpen we jullie graag met meer gerichte tips en vragen betreffende jullie aankomende uitje met de school! Vind meer info op: cityadventures.nl/schooluitje of vraag een offerte aan!

Reacties
Categorieën